Ozvaničena saradnja Regionalnog centra za talente i gradskih institucija

U zrenjaninskoj Gradskoj kući juče je potpisan Memorandum o saradnji između Regionalnog centra za talente iz Zrenjanina, s jedne strane, i Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin", Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" i Centra za edukaciju "Big Ben", s druge strane. Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, u čije ime se obratio zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac. 
 
 
On je podsetio da je osnivanje Regionalnog centra za talente usledilo 2015. godine, nakon obeležavanja “Godine Pupina”. 
“Grad Zrenjanin prepoznao je potrebu za osnivanjem Regionalnog centra za talente i opravdanost njegovog otvaranja može se već sada videti, u nekom kratkom vremenskom periodu. Cilj je bio da mladi steknu neko novo znanje, koje možda nisu uspeli u samim školama, da se organizuju različite edukacije, a jedan od značajnih segmenata rada Centra je i prirodnjački kamp koji se organizuje u Belom Blatu. Činjenica je da Grad Zrenjanin brine o mladima, putem konkursa stipendiramo učenike i studente, one koji su se pokazali kao najuspešniji. Nama je cilj da oni ostvaruju što bolje rezultate u školovanju i na takmičenjima, a ono što je posebno značajno, da nakon toga ostanu u našem gradu i znanje koje su stekli pretoče dalje u praksu”, istakao je Santovac i dodao da su budžetom Grada predviđena sredstva za funkcionisanje Regionalnog centra za talente .
 
 
O aktivnostima Centra govorili su direktor prof. dr Milorad Rančić i sekretar Robert Sabo, koji je najavio letnju školu informacionih tehnologija, koja će se realizovati u saradnji sa Tehničkim fakultetom “Mihajlo Pupin” i školu robotike, u saradnji sa Visokom tehničkom školom iz Zrenjanina, kao i drugi prirodnjački kamp “Carska bara” koji će se sprovesti od 31. jula do 5. avgusta u Belom Blatu, koji će okupiti dvadesetak talentovanih učenika sa teritorije Srednjobanatskog okruga, Pančeva i Vršca.
 
 
Jedan od promotera te škole, koji je juče predstavljen, biće i učenik OŠ “Đura Jakšić” Đorđe Krstić, pobednik republičkog takmičenja iz robotike i prvak u istraživačkim radovima osnovaca. Takođe, potpisivanju Memoranduma juče su prisustvovale i profesorka Ivana Slankamenac, kao koordinator kampa, i učenice Anja Stajić i Mila Dabović, prošlogodišnje učesnice kampa, koje će ove godine će biti asistentkinje. 
 
 
Saradnju RCT Zrenjanin i gradskih ustanova svojim su potpisima na Memorandum ozvaničili prof. dr Milorad Rančić, direktor NP "Toša Jovanović" Ivan Francuski, direktor GNB "Žarko Zrenjanin" Milan Bjelogrlić i direktorka Centra za edukaciju "Big Ben" Tonja Pištinjat.