Postrojenje za prečišćavanje vode za piće pušteno u probni rad (10 fotografija)

Puštanjem sirove vode iz bunara u sistem postrojenja za prečišćavanje vode, danas je fabrika vode u Zrenjaninu počela s probnim radom. Već za nedelju dana voda u gradskom vodovodu biće primetno boljeg kvaliteta, a po završetku svih testiranja opreme, tehnološkog procesa i hemijskih analiza, voda će dostići kvalitet predviđen standardima i propisima. Više puta se danas moglo čuti da je postrojenje za prečišćavanje vode u Zrenjaninu, po kvalitetu i količini ugrađene opreme, kao i po tehnološkim rešenjima, u ovom trenutku među najsavremenijim u Evropi, kada su u pitanju gradski vodovodi. 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je sa saradnicima i brojnim gostima danas prisustvovao početku probnog rada postrojenja, rekao je da je ovo istorijski dan za Zrenjanin i za Zrenjanince. 
“Moram da podsetim da je od 1975. godine bilo mnogo pokušaja rešavanja problema pijaće vode, na žalost, neuspešnih. Ne mogu da sakrijem zadovoljstvo što je baš moja administracija uspela to da reši i veoma sam srećan što imam priliku da radim sa takvim ljudima, koji su sposobni da organizuju ovako velike projekte i mnogo dobrih stvari koje smo u prethodnih pet godina uradili u gradu Zrenjaninu. Moram da podsetim da smo 2012. godine nasledili projekat po kome su Grad, odnosno građani, morali da plate 25 miliona evra za postrojenje i onda još svaki kubik vode po 37 centi. Mi smo sada ovo napravili bez ijednog dinara ulaganja i grada i građana, kao i našeg javnog preduzeća, a znatno manje ćemo i plaćati vodu. Mislim da smo napravili dobar projekat i za grad i za građane - rekao je gradonačelnik Janjić brojnim okupljenim novinarima. 
 
 
 
Predstavnik investitora, direktor kompanije “Sinertek” Nenad Obradović, objasnio je šta praktično predstavlja i znači današnje puštanje postrojenja za prečišćavanje vode u probni rad.
“Danas puštamo sirovu vodu iz bunara u sistem predtretmana i počinjemo sa hidrauličkim testiranjem ugrađene opreme. Cev prečnika 500 dovodi sirovu vodu do predtretmana, četiri bazena gde se vrši hemijski tretman, kao prvi korak u prečišćavanju, odnosno pripremi vode za dalje tretmane. Pre mesec dana smo uradili hidrauličko testiranje cevovoda i to je urađeno bez propusta, i sada krećemo sa testiranjem prvog dela tehnološkog procesa. Nakon tri sata od početka punjenja, voda će doći do ultrafiltracije, gde počinjemo testiranje segment po segment, pre nego što krenemo s hemijskim procesom tretiranja same vode. Naše su procene da će ultrafiltracija trajati od 5 do 7 dana, a kvalitet vode merićemo, u saradnji s “Vodovodom” nakon svakog segmenta tehnološkog procesa. Radićemo između 10 i 15 analiza dnevno, s ciljem da vidimo u kojoj se meri menja kvalitet prečišćene u odnosu na kvalitet dolazne vode”, kazao je Obradović i dodao da nakon toga kreće hidrauličko testiranje reverzne osmoze.
 
 
 
“To će, očekujem, biti najbrže testiranje, nakon čega krećemo s jonizmenjivačima i po završetku tih analiza moći ćemo da pustimo vodu u gradski sistem. Voda će u sistemu vrlo brzo biti boljeg kvaliteta nego što je sada, neće imati miris i ukus i biće odstranjen arsen. Nakon završetka kompletnog testiranja i dobijenih hemijskih analiza vode, i nakon odobrenja od “Vodovoda”, mi ćemo pustiti vodu u sistem i objaviti da je voda u tom trenutku za piće”, objasnio je on. 
 
Govoreći o ceni vode, direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Ivan Dević je rekao da će ona biti određena u dogovoru sa Gradom, nakon analiza, a da će ona u sebi sastojati sve momente, pa i socijalne.
“U krajnjoj liniji, konačnu cenu daće Grad, mi se uklapamo u svaku cenu koju Grad bude doneo. Jasno je da sadašnja cena ne može ostati na ovom nivou, jer se u vodu ulažu i rad, troškovi prečišćavanja vode i samim tim, cena će morati biti veća. Postoje indicije da cena vode bude rešena i na bazi blok tarifa, tako da za neku prvu količinu vode, recimo potrošnju od 5 kubika, cena se neće ni menjati”, kazao je Dević.
 
 
 
On je pojasnio da će voda iz postrojenja poteći odmah i da će se za nekoliko dana primetiti drastična razlika u kvalitetu vode.
“Ona će dobiti na eliminaciji ukusa, mirisa, prozirnosti, a konačno skidanje zabrane upotrebe vode za piće biće onog trenutka kada se svi testovi završe. To znači da kada u određenom vremenskom kontinuitetu merenja pokažu da su svi parametri u granicama propisa Republike Srbije u tom trenutku će “Vodovod” i Zavod za javno zdravlje skinuti zabranu i voda će biti za piće. Voda je zabranjena za piće već 13 godina, ali i ovo početno poboljšanje vode biće primetno. Što se tiče teorija degradacije vode u samom vodovodu i cevima, to su nedokazane teorije, šta više teorije kvazi-stručnjaka, koji su govorili da se nikada ne može rešiti problem vode za piće u Zrenjaninu. U toku samog priključenja i zahvata na priključenju, uverili smo se da su cevovodi u stanju u kakvom su bili i u trenutku polaganja, iako je to bilo pre pedesetak godina, nikakvih štetnih naslaga nema u njima, niti začepljenja”, rekao je Dević.
 
On je izrazio zadovoljstvo što je “Vodovod” deo ovog projekta i što je verovao u njegovu uspešnost, zahvalivši svima koji su izneli teret projekta i doveli do toga da se postrojenje pušta u probni rad.