Promovisana knjiga ''Secesija u arhitekturi Zrenjanina''

U organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Grada Zrenjanina, u Baroknoj sali Gradske kuće promovisana je knjiga “Secesija u arhitekturi Zrenjanina”, autorke istoričarke umetnosti Vesne Majstorović. Još jedno značajno izdanje Zavoda za zaštitu spomenika kulture o graditeljskom nasleđu Zrenjanina predstavili su, uz autorku, direktor Zavoda Milan Kovačević, istoričar umetnosti i konzervator Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dejan Radovanović i pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina Željka Milošević, koja je pozdravila prisutne u ime lokalne samouprave. 

 
Vesni Majstorović ovo nije prvo delo u kom svoje stručno znanje i istraživački rad predočava ne samo uskom krugu istomišljenika, već i najširoj javnosti. Sada se osvrnula na period secesije, predstavivši ne samo objekte koji su deo današnjeg graditeljskog fonda Zrenjanina, već i one koji više, iz različitih razloga, ne postoje. Ukupno su u knjizi predstavljena 22 objekta. 
 
 
 
“Objekti u stilu secesije sagrađeni su krajem 19. veka i intenzivno su građeni i razvijali se do početka Prvog svetskog rata. U knjizi su predstavljena reprezentativna dela sagrađena u ovom stilu, a podigli su ih graditelji iz lokalne sredine, zrenjaninski majstori, ali i školovani arhitekti koji su dolazili u naš grad iz Budimpešte, Praga ili Temišvara i podizali, pre svega, javne objekte”, objašnjava autorka knjige i dodaje da su vremenom ti objekti menjali namenu i autentični izgled.
 
 
“Na osnovu sačuvanih planova i izgleda fasada možemo precizno da utvrdimo u kolikoj meri su ti objekti sačuvali svoju originalnost i autentičnost. Od nekoliko desetina takvih zgrada, autentičnost je sačuvana samo kod manjeg broja objekata. Od onih koje sam predstavila u knjizi možda je petnaestak zadržalo izgled iz perioda izgradnje, a od njih je jedan deo proglašen za spomenike kulture, a drugi su pod režimom prethodne zaštite. S obzirom na njihovu vrednost, a dokazali smo da su to itekako vredne zgrade, trebalo bi u budućnosti na njih obratiti malo više pažnje”, zaključuje Vesna Majstorović.
 
 
Željka Milošević pohvalila je napore Zavoda za zaštitu spomenika kulture da, kroz kontinuiranu izdavačku delatnost, doprinosi očuvanju i promociji graditeljskog nasleđa grada, ali i ukupnoj kulturnoj ponudi Zrenjanina. 
“Dovoljno je da se podsetimo i da ova zgrada u kojoj se nalazimo, Gradska kuća, ove godine obeležava dva veka od početka izgradnje, da mnoge značajne zgrade Zrenjanina prelaze starost od jednog veka i da naš grad raspolaže graditeljskim fondom u kom su zastupljeni gotovo svi poznati stilovi gradnje. Međutim, koliko god da Zrenjanin ima bogato graditeljsko nasleđe, toliko oskudeva u knjigama i literaturi koja to nasleđe ostavlja na proučavanje i čuvanje i budućim generacijama. Utoliko su vredniji pokušaji autora, kao što je Vesna Majstorović, da stečeno znanje i rezultate istraživanja sabere u jednom ovakvom izdanju i učini ga dostupnim kako stručnjacima u ovoj oblasti, tako i najširoj javnosti”, kazala je pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina tokom promocije knjige “Secesija u arhitekturi Zrenjanina”.