Radovi na čišćenju gradskih jezera

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić obišao je ovih dana radove na čišćenju Jezera 3, koje je u sistemu „Begejska petlja", a dato na održavanje preduzeću „Vodovod i kanalizacija".

 

 

To preduzeće je tokom prošlog meseca završilo radove na zameni tablastih zatvarača koji sprečavaju oticanje vode iz jezera u Begej i sprečavaju dotok vode iz Begeja u jezera, a čija je zaptivna moć oslabila tokom prošlogodišnje akcije zamene vode. Slabljenje zatvarača je razlog zašto prvi put prošle godine nije izvršeno prečišćavanje vode u jezeru 1 kod Žitoprodukta, i razlog niskog nivoa vode u jezeru tokom godine.

- Taj problem smo uvideli, a “Vodovod” je uložio 4, 7 miliona dinara u zamenu ventila koji četrdeset godina nisu menjani i koji su praktično bili problem jer nije mogao da se održava nivo vode - rekao je Radišić.

 

 

Naveo je da će nakon čišćenja jezero biti punjeno vodom, što nije jeftin proces jer je potrebno da se voda iz Begeja prvo tretira u prečistaču, a tek onda pušta u jezero. 

- Ovaj period iskorišten je za košenje i vađenje trave za šta su angažovani ljudi iz Rezervata prirode Zrenjanin, “Vodovoda” i Gradske uprave. Važno je napomenuti da spašavamo ribe koje se ovde nalaze, nije došlo do pomora, mada, ružno izgleda ali će se vrlo brzo slika promeniti na zadovoljstvo građana - kazao je Radišić uz napomenu da će uskoro na ovom jezeru biti izvršeno i poribljavanje. 

 

 

On je podsetio i da postoji projekat Grada Zrenjanina, urađen još pre dve godine, za rekonstrukciju jezera, a da je u planu i rekonstrkukcija obaloutvrde koja je mnogo propala, posebno na Jezeru 1.

- Podneli smo i projekat za fondove prekogranične saradnje sa Rumunijom, a razlog za odbijanje je bio taj što Grad ne upravlja jezerima, već Vode Vojvodine, koji nisu bili u mogućnosti da podnesu projekat jer su dobili novac za revitalizaciju Begeja. Radimo na tome da se upravljanje prenese na Grad , i nadamo se da ćemo to uraditi do kraja ove godine kada će ponovo biti poziv sa Rumunima i Mađarima, tako da se nadamo da ćemo na taj način doći do značajnih sredstava potrebnih za rekonstrukciju obaloutvrde i izgradnje staza između jezera 1, 2 i 3 - rekao je on.