RCR ''Banat'' projektom povezuje Dunavski region

Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj “Banat” Zrenjanin organizovao je prvi nacionalni sastanak zainteresovanih strana projekta čiji je naziv “Eko-inovativno povezivanje Dunavskog regiona - Ecolnu Danube”, s ciljem da podrži saradnju između predstavnika istraživačkih institucija, donosioca odluka, univerziteta i predstavnika poslovnog sektora fokusiranih na eko-inovacije, sa  posebnim naglaskom na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. 
 
 
Prezentaciji projekta prisustvovali su pomoćnici gradonačelnika Zrenjanina Željka Milošević, Duško Radišić i Simo Salapura, koji se i obratio prisutnima: 
“Smatram da je današnji sastanak veoma važan, jer ujedno predstavlja i prvi nacionalni skup svih zainteresovanih strana na projektu “Eko inovativno povezivanje Dunavskog regiona”, i verujem da će na današnjem sastanku biti predočene sve neophodne informacije za realizaciju pomenutog projekta. Grad Zrenjanin u saradnji sa Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj “Banat” aktivno aplicira ka projektima prekogranične saradnje Rumunija-Srbija, pre svega sa ciljem podizanja kvaliteta života i životnog standarda na viši nivo”, zaključio je Salapura.
 
 
Projekat se realizuje u partnerstvu sa još 15 institucija iz ukupno 12 zemalja. Opšti cilj projekta je osnaživanje saradnje svih inovativnih aktera u oblasti eko-inovacija sa posebnim akcentom na razvoj i primenu ekotehnologija u Dunavskom regionu. Period implementacije projekta je 30 meseci, nakon čega se očekuje da projekat poveća svest o ekološkim izazovima i važnostima eko-rešenja u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti i da ponudi nova rešenja za globalne ekološke izazove u navedenim oblastima. 
 
 
“Na ovaj način unapređujemo saradnju svih partnera u oblasti eko inovacija, sa naglaskom na razvoj i primenu eko tehnologija u Dunavskom regionu. Projekat će se posebno fokusirati na obnovljive vidove energije i zaštitu životne sredine. Kao rezultat transnacionalne saradnje predviđeno je uspostavljanje virtualne laboratorije, kao mesto ponude i potražnje ka inovacijama,  u narednom periodu očekuju nas različiti događaji, namenjeni pre svega studentima inovatorima”, rekao je Branislav Milosav, projekt menadžer i rukovodilac sektora za Regionalni razvoj u RCR “Banat”.
 
 
Takođe, ovom prilikom je prezentovan program ranog razvoja i sufinansiranja inovacija, koje je Fond za inovacionu delatnost ponovo pokrenuo 1. juna ove godine. Cilj programa je podsticanje inovativnog preduzetništva zasnovanog na znanju. Fond dodeljuje sredstva do 300.000 evra za razvoj inovativnih tehnologija, proizvoda i usluga sa tržišnom primenom koje poseduju veliki potencijal za komercijalizaciju.