Rebalansom budžeta prihodi grada povećani za 12,6 odsto

Gradsko veće grada Zrenjanina na današnjoj sednici utvrdilo je Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2017. godinu - Rebalans 1, na osnovu koje planirani prihodi grada iznose 4.338.885.271 dinar i povećani su za 12,6 % u odnosu na prvobitnu Odluku o budžetu. To je najznačajnija odluka današnjeg zasedanja na kom su većnici razmatrali 33 tačke dnevnog reda. 
 
 
Kako je obrazložila Euđenija Besu, zamenica načelnika odeljenja za finansije Gradske uprave, povećanje ukupnih prihoda usledilo je u velikoj meri zahvaljujući prihodima od prodaje građevinskog zemljišta i u odnosu na tu poziciju zavisiće i razvojna komponenta budžeta. U skladu s tim, Gradsko veće utvrdilo je danas i Predlog Izmene i dopune Programa otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina za 2017. godinu, na osnovu kog je pripremljeno 29 novih gradskih parcela, namenjenih investitorima u radnim zonama i stambenoj izgradnji. 
 
 
Komentarišući ove dve odluke, gradonačelnik Čedomir Janjić, koji je i predsedavao današnjom sednicom, rekao je da se najviše sredstava u budžetu očekuje upravo od prodaje gradskog građevinskog zemljišta, kako u industrijskim zonama, tako i za izgradnju stambenih jedinica kolektivnog i pojedinačnog stanovanja. 
"Imamo od početka godine i nekoliko zajedničkih projekata sa pokrajinskom administracijom i sa republičkim Ministarstvom privrede, s kojim smo, na primer, rešili problem izgradnje puta u Ulici Franje Kluza, a uradićemo zajednički još nekoliko ulica do kraja godine. Imaćemo na raspolaganju i pokrajinska sredstva, pre svega, iz resora poljoprivrede, a zajedno s Ministarstvom omladine i sporta konačno ćemo rešiti i grejanje i hlađenje u našoj "Kristalnoj dvorani", izgraditi stadion u Melencima i rekonstruisati dvoranu za borilačke sportove, tako da smo i ta sredstva predvideli ovom Odlukom o budžetu", objasnio je gradonačelnik. 
 
 
Rebalans budžeta uslovio je i izmene u programima poslovanja, planovima rada i finansijskim planovima preduzeća i ustanova, budžetskih korisnika, pa je tako Gradsko veće utvrdilo predloge za izmene tih akata u javnim komunalnim preduzećima "Čistoća i zelenilo", "Pijace i parkinzi", "Javnom preduzeću za urbanizam", "Gradskoj stambenoj agenciji", ustanovama kulture Narodnom pozorištu "Toša Jovanović", Narodnom muzeju, Gradskoj narodnoj biblioteci "Žarko Zrenjanin", Istorijskom arhivu, Zavodu za zaštitu spomenika kulture, kao i Turističkoj organizaciji grada, javnoj ustanovi “Sportski objekti”, ustanovi “Rezervati prirode”, Predškolskoj ustanovi, Centru za socijalni rad i Pravobranilaštvu grada Zrenjanina. 
 
 
Gradsko veće razmatralo je i nekoliko izveštaja o poslovanju i radu preduzeća i ustanova za 2016. godinu. Između ostalih, prihvaćen je izveštaj o poslovanju JKP “Vodovod i kanalizacija”, koji je gradonačelnik posebno istakao, s obzirom da je to preduzeće početkom prethodne godine imalo problema u poslovanju. Janjić je pohvalio menadžment koji je uspeo da stabilizuje stanje u “Vodovodu i kanalizaciji” i isprati najveću investiciju u poslednjih nekoliko decenija - izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode za piće. 
“Očekujemo konačno, posle više decenija, da naši građani ove godine imaju zdravu pijaću vodu u svojim česmama, svojim kućama. Što se tiče nove cene vode, o čemu je javnost zainteresovana da čuje, to će se naći na dnevnom redu tek kada bude utvrđeno da je voda u zrenjaninskom vodovodu po propisanim standardima Republike Srbije, odnosno da se dozvoljava njena upotreba za piće”, naglasio je gradonačelnik. 
 
 
Članovima Gradskog veća obratio se i direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Ivan Dević, koji je rekao da postrojenje za preradu vode za piće funkcioniše po planu, da se vrše neophodne provere i analize pojedinih segmenata prečišćavanja, te da se očekuje da do kraja ove nedelje voda u tehnološkom procesu postrojenja za preradu postigne sve predviđene parametre.