''Riznica donjeg Potisja'' i ''Žetelački dan'' u subotu

Zrenjanince i njihove goste očekuju predstojećeg vikenda još dve manifestacije, od kojih jedna beleži dugu tradiciju i održava se u kontinuitetu već 34 godine, dok druga doživljava premijeru, uz očekivanja organizatora da i ona postane deo gradske turističke i ekološke ponude. U pitanju su “Žetelački dani” u Mužlji i “Riznica donjeg Potisja”, koja će se održati na izletištu na Tisi kod Žabaljskog mosta. 
 
 
Organizatori “Riznice donjeg Potisja” najavili su danas manifestaciju s namerom i željom da podstaknu boravak naših sugrađana na reci Tisi, promovišu gastronomske specijalitete tog područja i upoznaju goste s prirodnim lepotama i vrednostima koje ta reka nesebično daruje. Novinarima su se obratili predsednik udruženja “Lokalno edukativno ekološki izazov” Stevo Čorokalo i predsednik Saveta mesne zajednice Aradac Ranko Jovanov, koji su pozvali naše sugrađane da u subotu, 1. jula, posete izletište na Tisi. 
 
 
“Reka Tisa, sa zaštićenim područjima duž svog toka, je naše veliko blago i potencijal, pa iako nas deli na Banat, Srem i Bačku, mi hoćemo i želimo da pokažemo da može i da nas spoji, pa će ova manifestacija okupiti predstavnike više opština i naselja u donjem toku reke - osim Zrenjanina još i Bečeja, Novog Bečeja, Žablja, Čuruga, Mošorina, Titela. Organizovaćemo takmičenje u kuvanju riblje čorbe, posebno će biti predstavljen Aradac, kao domaćin, sa svojim vinarima, kobasičarima, onima koji spremaju herovke, meškarkama i svima koji mogu promovisati to selo”, rekao je Stevo Čorokalo i dodao da je kotizacija za učesnike takmičenja u kuvanju riblje čorbe 2.000 dinara, sa obezbeđenom ribom iz Tise, mestom za kuvanje, promotivnom majicom, a da su predviđene i vredne nagrade za najuspešnije.
 
“Mi smo pronašli ono po legendama čuveno blago Atile, “Biča Božijeg”, i pozivamo sve da dođu na manifestaciju da vide i osete to blago, a mi ćemo reći gde je Atila i gde se to blago nalazi”, poručio je Čorokalo. 
 
Prijava ekipa za takmičenje u kuvanju riblje čorbe je u 10 časova, takmičenje počinje u 11.30, a u popodnevnim časovima, od 15.30, biće organizovana vožnja brodom, nastup tamburaša, degustacije proizvoda.
 
 
Mužljanci su u subotu i nedelju domaćini 34. “Žetelačkih dana”, koje organizuje Udruženje porodičnih gazdinstava “Klaster Fokus” na žitnom polju blizu salaša Miler i Poni farme, pored Sunčanog jezera u Mužljanskom ritu. Nakon okupljanja u centru sela, u subotu u 7 časova, otvaranja manifestacije u 7.30 i izlaska na žitna polja u 8.00, u 10 časova počinje tradicionalno takmičenje u otkosu žita, na način i po običajima kako se to radilo u prošlosti. Program se nastavlja i u popodnevnim časovima. 
 
Drugog dana manifestacije, u nedelju, 2. jula, predviđeno je takmičenje u ribolovu za najmlađe  kraj Sunčanog jezera (od 8 časova), početak takmičenja u kuvanju riblje čorbe je u 10 časova, a u isto vreme počinje i Likovni dan za decu, u organizaciji Kluba slikara amatera.
 
Cilj događaja u Mužlji jeste očuvanje višedecenijske tradicije predaka, izražavanje zahvalnosti za hleb svakidašnji i što vernije prenošenje žetvenih običaja na buduća pokolenja.