Svečano otvorene 11. Nacionalne igre Specijalne olimpijade Srbije

Svečanošću u Kulturnom centru Zrenjanina sinoć su otvorene 11. Nacionalne igre Specijalne olimpijade Srbije za osobe s posebnim potrebama. Trodnevne Igre organizuju zajedno Specijalna olimpijada Srbije, Grad Zrenjanin, koji je obezbedio sve potrebne sportske objekte, dok će tehničku organizaciju Igara realizovati Sportski klub za decu i omladinu sa posebnim potrebama „Hendi sport“ iz Zrenjanina, uz pomoć brojnih volontera. Ovo takmičenje biće najveće te vrste koje će se u 2017. godini organizovati u našoj zemlji i na njemu se očekuje učešće 300 sportista i trenera iz 12 gradova Srbije.
 
 
 
Zrenjanin je prvi put domaćin ovakve manifestacije, a otvarajući Specijalnu olimpijadu pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura rekao je da su ove, jedanaeste igre, najmasovnije do sada i nije slučajno što se to dešava baš u Zrenjaninu.
“Osim odgovarajućih sportskih kapaciteta, imamo ozbiljnu tradiciju organizovanja velikih sportskih manifestacija, a što je takođe značajno, razvijenu logistiku koja to može da isprati, sudije, volontere. Ovakve manifestacije su nešto što grad prepoznaje i podržava, očekujemo dobro druženje, da se grad prikaže u lepom svetlu, naravno svima želimo uspeh na sportskim borilištima”, poručio je Salapura.
 
 
 
On je rekao i da možemo biti ponosni na rad našeg kluba, “Hendi sporta”, tehničkog domaćina takmičenja, koji ostvaruje visoke domete u ovom sistemu takmičenja, na domaćem i međunarodnom nivou. Sportski klub za decu i omladinu “Hendi sport” Zrenjanin osnovan je 2010. godine i od tada kontinuirano učestvuje u sistemu takmičenja Specijalne olimpijade Srbije. Na ovim Nacionalnim igrama klub se takmiči u 6 sportskih diciplina sa 42 takmičara. Lokacije u Zrenjaninu na kojima će se takmičenje održati su: Hala sportova “Medison”, “Kristalna dvorana”, Gradski stadion i Gradski bazen.  
 
 
Ceremoniji u Kulturnom centru prisustvovao je i naš proslavljeni odbojkaš Vanja Grbić, ovoga puta u funkciji ambasadora Specijalne olimpijade na internacionalnom nivou, jedinog u Evropi. On je rekao da Zrenjanin i do sada pokazao, organizacijom inkluzivnih igara, koliko se u ovom gradu vodi računa o osobama s posebnim potrebama i koliko su ljudi spremni da prevaziđu te granice. 
“Mi smo razgovarali i na temu ozbiljnijih međunarodnih takmičenja i siguran sam da ćemo doći do toga jer mislim da Zrenjanin poseduje sve što je potrebno da se organizuje jedno ovakvo ozbiljno takmičenje. Drago mi je što je naš grad domaćin ove specifične manifestacije. Moje druženje sa decom na Specijalnim olimpijadama datira od 2011. godine i ova deca daju nešto što ne možete dobiti u svakodnevnom životu, pomažu vam, pre svega, da preispitate sebe", istakao je Vanja Grbić
 
 
Pomoćnik gradonačelnika prokomentarisao je sinoć i najaktuelniju informaciju koja se tiče organizacije velikih sportskih događaja u našem gradu, da će Zrenjanin biti domaćin Evropskog šampionata u košarci za žene.
“Leto 2019. godine biće pravo sportsko, Zrenjanin će biti ne samo grad sporta u Srbiji, već i u Evropi, kao domaćin jedne grupe Evropskog košarkaškog prvenstva za žene, a bićemo domaćini i evropskog Univerzitetskog prvenstva u odbojci, i za muškarce i za žene. Ako sve bude u redu, a nadamo se da hoće, sledeće godine Zrenjanin će biti i domaćin Evropskog prvenstva u odbojci u sistemu takmičenja Specijalne olimpijade”, preneo je lepe sportske vesti Simo Salapura.