Vidovdan - sećanje na srpsku istoriju i stradalnike

Srpski narod od davnina obeležava današnji dan, Vidovdan, i kao verski praznik i kao dan sećanja na sve one koji su, tokom viševekovne istorije, položili živote za slobodu svog naroda i svoje zemlje. U Zrenjaninu je tradicionalno služen pomen i položeni venci na spomen-obeležje posvećeno stradalima u ratnim sukobima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, u periodu od 1991-1999. godine. 
 
 
 
Pored spomenika su se okupili i vence položili predstavnici Grada Zrenjanina, Srednjebanatskog okruga, Ministarstva odbrane Republike Srbije - Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Policijske uprave, Udruženja srpskih ratnih veterana, Udruženja ratnih vojnih invalida grada Zrenjanina, članovi porodica i rodbina poginulih. Prisutnima se, u ime organizatora, Udruženja ratnih vojnih invalida grada Zrenjanina, prigodnim rečima obratio predsednik Jovica Pilipović.  
 
 
 
U ime Grada Zrenjanina venac su položili gradonačelnik Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović. U ime Srednjebanatskog upravnog okruga venac je položila načelnica Snežana Vučurević
 
 
 
Spomen-obeležje pripadnicima vojske, policije i dobrovoljaca, stradalih u ratnim sukobima 1991-1999. godine, njih ukupno pedeset dvoje, realizovano je, po zamisli arhitekte Milice Kovač, u vidu tri zasebna spomenika, spomen-česme i vodene površine. Podizanje spomenika finansirao je 2011. godine grad Zrenjanin.