Vidovdanska akademija i priznanja učenicima generacije

Organizacija “Svetosavlje” i Grad Zrenjanin, u saradnji s Narodnim pozorištem “Toša Jovanović”, organizovali su i ove godine, na Vidovdan, svečanu akademiju u pozorištu i tom prilikom odali priznanje učenicima generacije, onima koji su u svojim osnovnim i srednjim školama proglašeni za najbolje među najboljima u protekloj školskoj godini. Ovu svečanost “Svetosavlje” organizuje deseti put, a Vidovdansku akademiju, zajedno sa lokalnom samoupravom, osmi put. 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je u svom obraćanju istakao da Vidovdan nije značajan samo kao verski praznik, već da je to jedan od kamena-međaša kada se govori o srpskoj istoriji i sudbonosnim događajima koji su tu istoriju ispisivali u prošlosti. 
 
“Od Kosovskog boja 1389. godine, do atentata u Sarajevu Gavrila Principa i Prvog svetskog rata, Vidovdan je prilika za sećanje na sva naša vekovna stremljenja, ali i za pogled u budućnost, za realizaciju brojnih planova koji stoje i pred našim gradom i pred Republikom Srbijom. 
 
 
 
Deo te naše budućnosti danas je ovde, sa nama. Koristim priliku da u ime Grada Zrenjanina i u svoje lično ime, čestitam vama koji ste najbolji među najboljima, koji ste učenici generacije u našim školama, oni koji će svojim radom i idejama sigurno predvoditi svoju generaciju. Želimo vam da završite škole i fakultete koje ćete upisati, da se školujete bilo gde u svetu, ali da se vratite u svoj grad, svoju sredinu, i ovde se ostvarite kao profesionalci u svom poslu, zasnujete porodice i doprinosite razvoju i svog grada i države Srbije”, poručio je gradonačelnik učenicima generacije na današnjoj svečanosti i dodao da Grad Zrenjanin pokušava da stvori takav ambijent u kom će oni moći da se školuju za zanimanja koje žele, u kom će moći da se zaposle, ali i da ostvaruju druge svoje potrebe. 
 
 
“To podrazumeva i kvalitetnu životnu sredinu, zdravu pijaću vodu, mogućnost za bavljenje sportom i rekreacijom, vrhunske kulturne događaje, dobru saobraćajnu i drugu infrastrukturu i siguran sam da poslednjih godina idemo u dobrom i pravom smeru i da će Zrenjanin po svemu biti dobro i lepo mesto za život”, zaključio je Janjić. 
 
U ime “Svetosavlja” obratio se predsednik organizacije Budimir Jovanović, koji je posebno pozdravio sve učenike generacije i poručio im da, kao najbolji među najboljima, zaslužuju ogromnu pažnju i pomoć i društva i države i institucija i organizacija. 
 
 
“Ulažemo veliki napor kako bi promovisali najvažnije vrednosti koje jedan narod ima, to su vera, kultura, tradicija, naše pismo. Promovišemo rađanje kroz godišnje aktivnosti poput “Svetosavske stipendije” za srednjoškolce i studente iz porodica slabijeg materijalnog stanja sa troje i više dece,  a na Vidovdanskoj akademiji svake godine ukazujemo i dužnu pažnju najboljim učenicima u našoj sredini”, kazao je Jovanović. 
 
 
Vidovdansku besedu pročitao je profesor istorije Slobodan Milin, a u programu je učestvovao i hor “Žene mironosice” i učenice Anastasija Ranisavljević i Jelena Živanović. U ime nagrađenih zahvalila se Nikolina Kuprešanin, učenica generacije Zrenjaninske gimnazije.