Vraćena bista Slobodana Bursaća

U Aleji Velikana u Karađorđevom parku vraćena je danas spomen bista maestra Slobodana Bursaća (1941-1993), muzičkog pedagoga i dirigenta sa kojim je Omladinski mešoviti hor "Josif Marinković" iz Zrenjanina osvojio brojna priznanja, medju kojima i titulu "Hor sveta" u Langolenu u Velikoj Britaniji 1987. godine. 

Bista je na tom mestu postavljena 2003. godine, ali je ukradena 2007. godine.

 

 

Događaju su pored nekadašnjih članova hora i porodice Slobodana Bursaća, prisustvovali i načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević, pomoćnica gradonačelnika Željka Milošević i pomoćnik Duško Radišić koji je, između ostalog, rekao da prilika da danas bude na ovom mestu za njega predstavlja veliku čast i da je vraćanje biste dokaz da Zrenjaninci vode računa o svojim velikanima. 

 

 

Prisutnima se obratio i Stanko Šajtinac, a Vladimir Stojković Coka, profesionalni muzičar i član proslavljene generacije hora “Josif Marinković” iz 1987. godine, koji je pre četiri godine inicirao održavanje prvog Horskog festivala “Slobodan Bursać” kazao je da nije bilo ni malo lako realizovati inicijativu o vraćanju biste. 

 

 

- Akcije su počele decembra sa Prazničnim horskim čarolijama i završile maja , takođe sa dečijim programom, prodajom malih skulpturica Slobodana Bursaća koje su pravila deca u vrtićima. Između toga dogodilo se niz koncerata, pozorišnih predstava i u bukvalnom smislu, novac je skupljan “na kutiju”.  Slobodan Bursać je zaslužio sve ovo, jer je ceo svoj život posvetio muzici, horskom pevanju, vrlo rano je otišao od nas, ali je za sobom ostavio neverovatan rasadnik horskih pevača koji su danas dirigenti zrenjaninskih horova. Slobodan Bursać je ostavio trideset horova koji pevaju u gradu Zrenjaninu, a manje više, svi dirigenti bili su nekada pevači Slobodana Bursaća. On klija i dalje i mislim da je ovo bila samo jedna mala stvar koju smo mi mogli da uradimo i vratimo mu za sve ono što je on učinio za nas - rekao je Coka zahvalivši svima koji su učestvovali u akcijama i doprineli vraćanju biste.

 

 

U ime porodice zahvalio se Andrej, jedan od dvojice sinoca Slobodana Bursaća,  rekavši da je ova inicijativa i sve ono što je usledilo kako bi bista bila vraćena dokaz da je Slobodan Bursać ostavio veliki trag u sredini u kojoj je živeo.

- Hor Josif Marinković je velika porodica, a za sve to zaslužan je on, on koji nas je okupljao, koji je trasirao put mnogim ljudima ovde, i u muzici, ali i van toga, jer, čini mi se svi smo postali bolji ljudi - kazao je Andrej.

Otkrivanje biste prethodi četvrtom po redu Horski festival „Slobodan Bursać” koji će tokom tri dana, 2. 3. i 4. juna biti održan u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina.