Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici i nad ženama pretočen u praksu ''Zrenjaninski model''

Danas je, praktično, u srpskom pravnom sistemu zaživeo “Zrenjaninski model” multisektorske saradnje prevencije i sprečavanja nasilja u porodici i nad ženama, koji je suštinski pretočen u praksu prilikom donošenja novog Zakona o sprečavanju nasilja, saopštava Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u porodici i nad ženama u partnerskim odnosima na teritoriji grada Zrenjanina., povodom današnjeg stupanja na snagu tog zakona. 
 
Zrenjaninske nadležne institucije su posvećeno, stručno i koordinirano, poštujući zakonske okvire, zajedničkim naporima i dobrom saradnjom, u dužem prethodnom periodu ostvarile značajan pomak u ovoj oblasti, što je i rezultiralo donošenjem ovog veoma važnog Zakona, koji će biti prekretnica u zaštiti žrtava nasilja i obračuna sa nasilnicima na sasvim drugačiji način.
 
Važno je istaći, navodi se dalje u saopštenju, da danas na snagu stupa Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji treba da spreči nasilje pre nego što do njega dođe, onemogući nasilnika da bude uz žrtvu i da ojača ugrožene. To i jeste prevashodno cilj multisektorske saradnje Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja u porodici i nad ženama u partnerskim odnosima na teritoriji grada Zrenjanina.
 
“Žrtve ponižavajućih komentara, viceva i dobacivanja ili nekog drugog vida neprimerenog ophođenja koje vređa njihovo dojstojanstvo, imaće mogućnost da osobu koja ih dovodi u taj položaj prijave za krivično delo “polno uznemiravanje”.
 
Radna grupa grada Zrenjanina za multisektorsku saradnju će već na narednom sastanku, tokom juna meseca, imati primenu Zakona kao 1. tačku dnevnog reda. To znači da će razmatrati i analizirati sve indikatore u vezi sa tim, i dati adekvatan odgovor, o čemu će javnost kao i do sada biti upoznata. Pored toga, jedna od gorućih i prioritetnih tema, sa kojom se svakodnevno suočavamo i koja će se takođe naći će se na dnevnom redu, Radne grupe je “Internet nasilje” i posledice izazvane zloupotrebom društvenih mreža, posebno kada su pitanju ranjive grupe.”, zaključuje se u današnjem saopštenju radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja u porodici i nad ženama u partnerskim odnosima na teritoriji grada Zrenjanina koje je potpisala koordinatorka Radne grupe Ljiljana Lazarević.