Zrenjaninci pozdravili učesnike biciklističke ''Trke kroz Srbiju'' (12 fotografija)

Zrenjanin je juče bio domaćin karavanu 57. Međunarodne biciklističke "Trke kroz Srbiju”, čiji je cilj poslednje etape bio u našem gradu. Nakon trodnevne, 426 kilometara duge vožnje putevima Srbije, trijumfovao je biciklista iz Grčke Haralampos Kastrantas koji je vozio za beogradski “Partizan Dare Viator”. On je do cilja u centru Zrenjanina stigao za 10 sati i 49 sekundi. Samo sekundu slabiji rezultat ostvario je Italijan Luka Kiriko, na ovoj trci vozač turskog kluba Torku, dok je šest sekundi sporiji bio trećeplasirani Anton Ivaškin iz Belorusije, kluba Minsk. 
 
 
 
 
Ta vremena govore da je "Trka kroz Srbiju” bila neizvesna do poslednjeg metra, jer je većina biciklista kroz cilj u Ulici Narodnog fronta, pored Gradske kuće u Zrenjaninu, prošla u grupi. Poslednju etapu, od Pećinaca do Zrenjanina, dužine 140 kilometara, najbrže je savladao Turčin Ahmet Orkan, iz kluba Torku, drugi je bio pobednik u generalnom plasmanu Kastrantas, dok je treći bio Rus Leonid Krasnov, vozeći za rumunsku ekipu Tušnad.
 
 
 
Belu majicu kao najbolji mladi vozač u karavanu, do 23 godine, osvojio je Anton Ivaškin, plavu, za najuspešnije savladane brdske ciljeve, Rumun Danijel Krista, a zelenu, za prolazne ciljeve, naš vozač Stefan Stefanović (Borac, Čačak). Trku je završilo 67 vozača, od 91 biciklista koliko je startovalo u Požarevcu, gradu domaćinu prve etape.
 
Gradu Zrenjaninu pripala je čast da posle 18 godina bude domaćin jednoj ovakvoj međunarodnoj biciklističkoj trci, što je još jedan doprinos organizaciji značajnih sportskih događaja. Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Simo Salapura, koji je učestvovao u ceremoniji proglašenja pobednika i uručenja nagrada, rekao je da grad Zrenjanin može biti ponosan na bogatu i dugu tradiciju održavanja sportskih manifestacija. 
 
 
 
“Ovog vikenda imali smo i međunarodni rvački turnir, 12. Memorijal “Darko Nišavić”, danas smo domaćini treće i najvažnije ciljne etape biciklistima iz deset zemalja, a u septembru ćemo ugostiti i učesnike međunarodne “Trke kroz Vojvodinu”. Moram još jednom da istaknem značaj biciklizma i ciklo-turizma, jer u Zrenjaninu danas boravi i jedna veća grupa takvih turista, a podsetiću i da je naš grad među gradovima u Srbiji sa najviše izgrađenih biciklističkih staza. Sve te činjenice, kao i današnja promocija biciklizma za najmlađe, jesu ono što nas čini posebnim i na to ćemo sigurno staviti akcenat u narednom periodu”, istakao je Salapura. 
 
 
Dušan Banović, sportski direktor “Trke kroz Srbiju”, rekao je da se po rezultatima vidi koliko je trka bila ujednačena, jer je cela jedna grupa stigla na cilj zajedno, u sprintu. On se posebno zahvalio svim gradovima domaćinima trke, uz reči hvale za Zrenjanin.
“Na cilju u Zrenjaninu, uprkos hladnom vremenu bilo je zaista dosta publike, ovaj grad ponovo je dokazao da jeste grad sporta i već smo u pregovorima da za narednu trku recimo start bude baš ovde. Takođe, svi gradovi domaćini uradili su veliki posao, Biciklistički savez Srbije, mediji, pre svega RTS i sponzori, ispred svih za žutu majicu "Milan Panić". A svega ovoga ne bi bilo bez podrške Ministarstva omladine i sporta Srbije. Verujem da smo opravdali očekivanja širokog auditorijuma i da ćemo iz godine u godinu da potvrđujemo kvalitet i čuvamo tradiciju”, kazao je Banović. 
 
 
 
U organizaciju "Trke kroz Srbiju” aktivno se uključio i Sportski savez grada Zrenjanina, čiji je generalni sekretar Vukosava Đapić Atanacković takođe uručila priznanja biciklistima, ali i najmlađim učesnicima jučerašnjeg programa na Trgu slobode u Zrenjaninu. Naime, kompanija “Kapriolo” organizovala je promotivnu akciju “Počni na dva točka” i trku guralica, za decu do četiri godine, kao i testiranje osnovaca od prvog do šestog razreda u “Kapriolo boksu” na bicikl-ergometrima. Najuspešniji učesnici dobili su na poklon guralicu, odnosno bicikl.