Iz Zrenjanina krenuo Karavan "Duh mladosti"

Prvi dan karavana "Duh mladosti" kojim se promoviše Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja i tokom kojeg će u 33 grada i opštine biti održane edukacije o značaju dualnog obrazovanja za Srbiju održan je u subotu, u Aviv Parku u Zrenjaninu. 

 

 

Karavan je otvorio Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, koji je istakao da je Zrenjanin grad mladih i da karavan počinje u duhu mladosti kako i nosi naziv.

 

 

- Obrazovanje je strateška oblast kada je naš grad u pitanju, a mi smo i pioniri u ovoj priči i imamo dobru saradnju sa našim preduzećima, pre svega sa italijanskim kompanijama i srednjim školama sa kojima razvijamo priču - kazao je Salapura i izrazio uverenje da će Zrenjanin i ubuduće razvijati sistem dualnog obrazovanja i da će se iznaći model za njegovo unapređenje, ne samo u gradu, već i na nacionalnom nivou.

 

 

Ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posetiocima se obratila Gabrijela Grujić, savetnica ministra za dualno obrazovanje i istakla važnost dualnog i preduzetničkog obrazovanja za smanjenje nezaposlenosti mladih ljudi i razvoj privrede. 

 

 

- Obrazovanje je kvalitet, ali znanje je moćan resurs. Do sada sam verovala u čuda, od danas verujem u vas. Verujem da će ovaj Karavan doneti novu snagu i energiju obrazovanja koja se zove dualno i preduzetničko obrazovanje u Srbiji - kazala je ona.

 

 

Snežana Klašnja, pomoćnica ministra omladine i sporta, pozvala je mlade da uzmu stvari u svoje ruke i budu oni koji će graditi zemlju, sada, odmah i ovde. 

- Primena dualnog obrazovanja znači da će mladi imati bolje uslove za zapošljavanje i da će njihova znanja biti praktična i brže primenljiva, povezana sa zahtevima tržišta rada - navela je ona.

 

 

Tokom Karavana organizovano je interaktivno predavanje i panel diskusija na temu dualnog obrazovanja i preduzetništva. U otvorenoj diskusiji učestvovao je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, kao i predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavnici srednjih škola iz Zrenjanina koje su već uspostavile saradnju sa privredom i počele sa primenom dualnog obrazovanja - Tehničke i Ekonomsko-trgovinske škole.

 

 

 

Posetioci su imali priliku i da se oprobaju u akciji "Zgib zona“ koju Radio S sprovodi zajedno sa organizacijom "Spirit of Youth“. Grad koji uradi najviše zgibova osvojiće renoviranje dečijeg igrališta po želji. Akciju ”Zgib zona” svečano je otvorio promoter, olimpijski šampion u rvanju Davor Štefanek, a učešće je uzeo i pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura.