Obeležen Dan ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu

Srbija danas obeležava 76. godišnjicu od početka oružanog ustanka protiv fašističkog okupatora, u znak sećanja na Ivanjdan, 7. jula 1941. godine. Pucnji Žikice Jovanovića Španca usledili su tri dana nakon što je u Beogradu doneta odluka o podizanju ustanka. Ti datumi, 4. i 7. jul, obeležavaju se kao Dan borca i Dan ustanka, a danas su i u Zrenjaninu evocirana sećanja i položeni venci na spomen-obeležja iz Drugog svetskog rata. 
 
 
 
Na spomenik Narodnom heroju Žarku Zrenjaninu vence su položili predstavnici Grada Zrenjanina, Srednjebanatskog upravnog okruga, gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), Ministarstva odbrane - Garnizona Vojske Srbije i Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida. U ime Grada Zrenjanina venac su položili predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović i pomoćnici gradonačelnika Željka Milošević i Simo Salapura
 
 
 
Prisutne na današnjoj ceremoniji je pozdravio i obratio im se Miloš Cvetić, sekretar gradskog odbora SUBNOR, koji je naglasio da možemo biti ponosni što je srpski narod bio deo velike antifašističke koalicije, te da ne može i ne sme biti pokušaja prekrajanja te i takve istorije. 
 
“Srbija je uvek bila na strani slobode, na strani pravde i pravednih istorijskih ciljeva. Tako je bilo i u Drugom svetskom ratu u kom su i grad Zrenjanin i region srednjeg Banata dali dosta žrtava. Podsećanje na te žrtve, što činimo i danas, jedan je od načina da ukazujemo da se zlo fašizma više nikada i nikome ne ponovi. Dosta je bilo ratova i stradanja, želimo da se što više okrećemo ka budućnosti, napretku i prosperitetu. To možemo postići i mudrom državnom politikom, ali i radom u lokalu, u našem gradu, svako prema svojim mogućnostima i angažovanjima”, poručio je Cvetić. 
 
 
 
Kao i svake godine na ovaj dan, među prisutnima je bio i 91-godišnji Savo Radovanović, učesnik Drugog svetskog rata i nosilac više ratnih odlikovanja. Sa 16 godina stupio je u diverzantsku jedinicu, a ratni put ga je vodio po brojnim bosanskim ratištima, sve do proboja Sremskog fronta 1945. godine i završnih ratnih operacija u tadašnjoj državi, u Sloveniji. Dva puta je bio ranjen. Radovanović poručuje i želi budućim generacijama da nikada ne dožive takve strahote, da se takav rat nikome više ne desi.