Održani 34. ''Žetelački dani'' u Mužlji (15 fotografija)

Proteklog vikenda u Mužlji su održani 34. “Žetelački dani”, manifestacija posvećena negovanju i očuvanju tradicionalnih žetvenih običaja, u slavu kosidbe, žita i hleba. U organizaciji Klastera “Fokus” i Udruženja za negovanje starih običaja “Remuš”, manifestacija je i ovoga puta održana u Mužljanskom ritu, pored salaša Miler i Poni farme. 
 
 
 
 
 
Otvaranje “Žetelačkih dana” upriličeno je u centru Mužlje, ispred prostorija MKUD “Petefi”, gde je, u ime Grada Zrenjanina, prisutne pozdravio i manifestaciju otvorio zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac. Između ostalih, manifestaciji su prisustvovali i zamenik pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Robert Otot, koji se takođe obratio prisutnima, narodna poslanica Elvira Kovač i član Gradskog veća grada Zrenjanina Jožef Stojko. Učesnici i gosti potom su u povorci, na čijem su čelu bili fijakeri, stigli do njive predviđene za takmičenje.     
 
 
 
 
 
Svečanost žetve počela je tradicionalnim bogatim i raznovrsnim žetelačkim doručkom na ćilimu, nakon kog su kosci nekada na njivama polazili na rad i zvucima etno muzike, specifičnim za ove prostore. Prijavljene ekipe stigle su iz mnogih krajeva Vojvodine, bilo je i gostiju iz Mađarske, a osim kosaca u narodnim nošnjama, pomoćnici su se potrudili da pokošeno žito bude uredno složeno, jer se sve posebno ocenjuje - dužina otkosa, brzina, izgled krstine. Početku kosidbe prethodilo je osvećenje takmičara i žitnih polja. 
 
 
 
 
Ipak, takmičenje kosaca nije bilo u prvom planu. Prevladalo je, kao i svih prethodnih godina, druženje, degustacija gurmanskih specijaliteta, veselje uz zvuke tamburaša, fotografisanje svih detalja atraktivne manifestacije, a u svemu tome učestvovali su i brojni posetioci. Oni su imali priliku da, na Poni farmi, obiđu i etno-izložbu, izložbu hrane i rukotvorina, kao i izložbu poljoprivrednih mašina i mehanizacije, nabavljenih posredstvom fondacije “Prosperitati”.