Predstavnici Nemačkog narodnog saveza u Zrenjaninu - osniva se podružnica za srednji Banat

U poseti Gradu Zrenjaninu danas borave predstavnici Nemačkog narodnog saveza iz Subotice, na čelu sa predsednikom Rudolfom Vajsom. S njim i njegovim saradnicima razgovarali su zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i pomoćnici gradonačelnika Simo Salapura i Željka Milošević, a potom je upriličena i konferencija za novinare na kojoj se moglo čuti nešto više o razlozima posete i osnivanju podružnice Nemačkog narodnog saveza u našem gradu.   
 
 
Pozdravljajući današnje goste, zamenik gradonačelnika Saša Santovac rekao je da će osnivanje podružnice tog saveza u našem gradu doprineti uspostavljanju bolje saradnje između Grada Zrenjanina i države Nemačke.
“Saradnja na ovom planu počinje u oblasti kulture, prisutna je i ideja o besplatnoj školi nemačkog jezika za sve građane, organizovanju određenih izložbi o aktivnostima nemačke nacionalne manjine koja je bila prisutna u našem gradu, a u nekom narednom periodu očekujemo i “otvaranje vrata” za pojedina naša udruženja i sam grad kod predstavnika državnih institucija u Nemačkoj i uspostavljanje novih, korisnih veza, što se pokazalo uspešnim u Subotici gde je sedište Nemačkog nacionalnog saveza”, rekao je Santovac. 
 
 
Nemački narodni savez je jedina reprezentativna organizacija Nemaca u Srbiji, priznata od države Nemačke, koja okuplja pripadnike te nacionalne manjine, ali i sve građane Republike Srbije koje imaju simpatija prema nemačkom jeziku i kulturi. Predsednik Rudolf Vajs ističe da će podružnica u Zrenjaninu pokrivati područje srednjeg Banata, jer je naš grad bio jedan od kulturnih centara Nemaca u Banatu.
“U sedištu podružnice zaživeće i biblioteka sa odgovarajućom literaturom na nemačkom jeziku koja će moći besplatno da se iznajmljuje, a ono što je značajno jeste da će građani Zrenjanina i okoline moći da dobiju pravovremenu informaciju o tome šta je aktuelno kada su u pitanju pripadnici nemačke zajednice, aktivnosti države Nemačke prema njima i mogućnosti saradnje u različitim oblastima”, kazao je Vajs i posebno pomenuo pokretanje postupaka za isplatu jednokratnih odšteta koje država Nemačka isplaćuje građanima, potomcima nastradalih u logorima na teritoriji republike Srbije u periodu neposredno nakon Drugog svetskog rata.
 
 
“Radi se o pripadnicima nemačke zajednice koji su stradali samo zbog svog porekla, a nisu učestvovali u ratu kao pripadnici vojnih ili drugih jedinica. Podružnica u Zrenjaninu pomoći će oko popunjavanja potrebnih formulara potomcima stradalih lica koja imaju pravo na naknadu po tom osnovu, s obzirom da su formulari na nemačkom jeziku i oko njihovog slanja na određenu adresu”, objašnjava Vajs i napominje da je Republika Nemačka opredelila za tu namenu 50 miliona evra, odnosno 2.500 evra po osobi.
 
Kako se moglo čuti tokom konferencije, danas je u Zrenjaninu formiran Inicijativni odbor za osnivanje Podružnice, u toku je nalaženje adekvatnog prostora za otvaranje kancelarije, a tokom jeseni očekuje se održavanje osnivačke skupštine, zvaničan početak rada i početak realizacije svih aktivnosti o kojima je danas bilo reči. 
 
 
Učesnike konferencije za novinare predstavio je Robert Sabo, odbornik u Skupštini grada Zrenjanina i član Inicijativnog odbora za osnivanje podružnice Nemačkog narodnog saveza u Zrenjaninu, a konferenciji je prisustvovao i Georg Hofman, u Savezu zadužen za srednji Banat.
 
Prema podacima na osnovu poslednjeg popisa stanovništva iz 2011. godine, na teritoriji Grada Zrenjanina živi 139 Nemaca koji su se tako izjasnili, ali se pretpostavlja da ih, ipak, ima nekoliko stotina.