Deca sa Kosova i Metohije posetila Zrenjanin

Četrdesetoro dece osnovnoškolskog uzrasta sa Kosova i Metohije, u pratnji predstavnika Opštine Ranilug i vaspitača bili su gosti Crvenog krsta Zrenjanin i tim povodom organizovan je za njih i prijem u Baroknoj sali Gradske kuće.

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić je rekao da je Zrenjanin domaćin divnim gostima sa Kosova i Metohije i da je to mogućnost da se upoznamo sa njima, ali i da oni steknu nove prijatelje i saradnike.

 

 

- Razmotrili smo i mogućnosti buduće saradnje. Grad Zrenjanin planira da osnovne i srednje škole opremi pametnim tablama i kamerama i da se na taj način putem interneta deca iz školskih klupa  povezuju sa  fakultetima i kompanijama kako bi se lakše opredelili za buduća zanimanja, ali i da se povežemo sa decom iz Raniluga - kazao je on.

Davor Petković direktor obrazovanja opštine Ranilug, uručio je Zahvalnicu gradu Zrenjaninu i istakao da je postojalo veliko interesovanje dece za ovo putovanje, budući da su deca koja su prošle godine dolazila imala mnogo lepe uspomene.

 

 

- Odlučili smo da svake godine dovodimo drugu decu i da damo svima šansu da uživaju i vide ono što Vojvodinu u celini čini jedinstvenom, a to je različitost. Na Kosovu i Metohiji žive dva naroda i ne možemo da se složimo, a ovde toliko različitih naroda i svi su složni. Tako da sam došao na ideju da sledeće godine dovedemo i albansku decu  i pokažemo kako se može živeti  u zajednici, kako ljudi mogu deliti isti prostor, a ne mrzeti jedni druge, nego se voleti i širiti drugarstvo, a to je deci najvažnije - rekao je Petković.
Nakon prijema organizovana je i poseta Gradskoj narodnoj biblioteci i predstavljene su im kulturne znamenitosti našeg grada. 

 

 

Dan ranije osnovci i njihovi nastavnici bili su gosti potredsedniku Pokrajinske vlade Đorđu Milićeviću, kao i Gradu Novom Sadu gde ih je primio član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin. 

Sekretar Crvenog krsta Zrenjanin Aleksandra Tanasijević ukazala je da je Opština Ranilug srpska enklava u Kosovskom pomoravlju sa 6.000 stanovnika, a da su Crveni krst Novog Sada i Crveni krst Zrenjanin kao i gradske biblioteke Novog Sada i Zrenjanina u nekoliko navrata prikupile i uputile humanitarnu pomoć opštini Ranilug.