Istraživanje stavova učesnika u saobraćaju

Agencija za bezbednost saobraćaja realizuje istraživanje stavova učesnika u saobraćaju na nivou Republike Srbije za 2017. godinu. Tim povodom pozvani su građani da uzmu aktivno učešće u pomenutom istraživanju popunjavanjem online ankete.

 

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije je 2014. godine realizovala prvo nacionalno istraživanje stavova učesnika u saobraćaju o bezbednosti saobraćaja i rzicima u drumskom saobraćaju. Istraženi su stavovi u vezi sa upotrebom sigurnosnih pojaseva, vožnjom pod uticajem alkohola, prekoračenjem brzine, u vezi sa kažnjavanjem učesnika u saobraćaj i dr. 

 

 

 

U cilju praćenja promena stavova i ažurnosti podataka u toku 2017. godine ponovo se realizuje istraživanje stavova učesnika u saobraćaju u Republici Srbiji. U skladu sa tim, u toku je realizacija projekta istraživanje stavova učesnika u saobraćaju, koju za potrebe Agencije za bezbednost saobraćaja realizuju MHM-projekt d.o.o. Novi Sad i Fakultet tehničkih nauka Novi Sad.  

 

Stavovima stanovništva o bezbednosti saobraćaja i rizicima u drumskom saobraćaju se u zemljama Evropske unije daje veliki značaj, kada je u pitanju analiza trenutnog stanja bezbednosti saobraćaja i planiranje budućih mera i aktivnosti za unapređenje stanja bezbednosti saobraćaja. Dosadašnja istraživanja na ovom polju su pokazala da većina učesnika u saobraćaju zna da je određeno ponašanje u saobraćaju nebezbedno ili zakonski nedozvoljeno, ali ima pogrešan stav o tome. Česti su slučajevi da učesnici u saobraćaju smatraju da neće dovesti u opasnost sebe i druge učesnike ako se ponašaju nebezbedno u saobraćaju ili ne poštuju pozitivne zakonske odredbe i sl. Zbog toga je važno istražiti stavove stanovništva i uočiti koje su oblasti najurgentnije, kada je u pitanju preventivno delovanje  i promena svesti stanovnika o značaju bezbednog učešća u saobraćaju.  

Kako bi se dobili što pouzdaniji podaci potrebno je da se ispita što veći uzorak stanovništva i da se obuhvati stanovništvo svake lokalne samopurave na teritoriji Republike Srbije. 

 

Prema planu izrade Projekta, predviđeno je da se anketno istraživanje (popunjavanje Upitnika) sprovede do kraja avgusta meseca.

 

link sa online Upitnikom 

https://goo.gl/forms/ok65SAAI1mWDrnUp1