Liturgijom i svečanom litijom obeležena gradska slava (10 fotografija)

Liturgijom i svečanom litijom danas je u Zrenjaninu obeležen praznik Uspenja Presvete Bogorodice, poznat u narodu i kao Velika Gospojina, hramovna slava Uspenske crkve i slava Grada Zrenjanina. Ovo je peti put, nakon što je 2013. godine obnovljen taj nekada tradicionalan običaj, da je kroz centar Zrenjanina prošla svečana litija, koja je bila najmasovnija do sada. 
 
 
 
Ikonu Uspenja Presvete Bogorodice nosili su, na čelu litije, devojčica i dečak u narodnim nošnjama, a crkvene velikodostojnike predvodio je  Njegovo Preosveštenstvo Episkop banatski Nikanor. Za njim su u litiji išli čelnici Grada Zrenjanina, na čelu sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem, njegovim zamenikom Sašom Santovcem i predsednikom Skupštine grada Oliverom Mitrovićem
 
 
 
Učešće u litiji uzeli su i pripadnici Policijske uprave Zrenjanin i Vatrogasno-spasilačkog bataljona Zrenjanin u svečanim uniformama, pripadnici Komunalne policije, predstavnici zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije, odbornici Skupštine grada, predstavnici Srednjebanatskog upravnog okruga, Gradske uprave, predstavnici sportskih organizacija i klubova, volonteri Crvenog krsta, deca u narodnim nošnjama i brojni građani Zrenjanina. Uz predstavnike lokalne samouprave, u litiji su bili i državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak i zamenik Pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Ljubomir Stanisavljev. Svečani ton litiji dali su i članovi mešovitog hora „Prepodobni Rafailo Banatski“.
 
 
 
Iz hrama Uspenja Presvete Bogorodice litija je prošla Svetosavskom ulicom, nastavila Ulicom Kralja Aleksandra Karađorđevića, sve do Trga slobode, gde je ispred spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću održana služba na kojoj je Episkop banatski Nikanor čitao Sveto Jevanđelje. U povratku sa Trga slobode litija je prošla Gimnazijskom, Ulicom Svetozara Markovića i ponovo Svetosavskom, do hrama. 
 
Čestitajući sugrađanima današnju gradsku slavu, gradonačelnik Čedomir Janjić istakao je da je mnogo Zrenjaninaca učestvovalo u litiji i da je iz grada ovim poslata lepa slika. Pomenuo je i napore koja lokalna uprava čini na obnovi postojećih i izgradnji novih hramova, ne samo pravoslavnih.
„Pokušavamo da pomognemo i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i drugim konfesijama da obnove svoje hramove, ali na ponos Zrenjaninaca je i da se, posle više od 200 godina, grade dva hrama u našem gradu. Gradi se i nekoliko hramova u naseljenim mestima, ali uspevamo da obnovimo i  stare hramove, kao što su dva najstarija u gradu, Uspenski i Vavedenjski hram“, kazao je Janjić.
 
 
 
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac takođe je, u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice, uputio čestitku sugrađanima povodom gradske slave i rekao da gradska vlast obeležavanju današnjeg praznika pridaje veliki značaj.
„Građani se, kako i danas možemo videti, sve više uključuju u obeležavanje gradske slave, a posebno nam je drago što je među njima dosta dece, koja su budućnost ovog grada. Deo slave je i ova litija, koja je iz godine u godinu sve masovnija i ja koristim priliku da pozovem i one sugrađane koji danas nisu ovde da to učine već narednog 28. avgusta. Svečana litija je nešto čime se ponose mnogi gradovi i mi svakako želimo da budemo među njima“, istakao je Santovac. 
 
 
 
 
Ikona Uspenja Presvete Bogorodice, koja svakog 28. avgusta izlazi na zrenjaninske ulice, poklon je gradu od strane Episkopa Nikanora, i od 13. januara 2013. godine čuva se u kabinetu gradonačelnika. Motiv Uspenja Presvete Bogorodice predstavljen je i na grbu grada Zrenjanina. Najstarija gradska pravoslavna crkva, podignuta daleke 1746. godine, posvećena je uspomeni na smrt Bogorodice i, prema jevanđelskom predanju, danu kada se ona uznela na nebo "i predala svoj duh u ruke Spasitelja".
 
Praznik Uspenja Presvete Bogorodice se, između dva svetska rata, tradicionalno obeležavao kao gradska slava i na liturgijama i kroz litiju okupljao veliki broj naših sugrađana.