Ministar Branko Ružić otvorio 34. ''Zlatni kotlić'' (13 fotografija)

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić svečano je danas na Trgu slobode otvorio 34. “Zlatni kotlić”, manifestaciju koja se tradicionalno organizuje kao segment “Dana piva” i okuplja veliki broj eminentnih gostiju. Danas se na centralnom gradskom trgu predstavilo i pet mađarskih gradova s kojima Grad Zrenjanin organizuje različite vidove saradnje - Bečeščaba, Debrecen, Đula, Mako i Morahalom, uz njihovu privredno-turističku, kulturno-umetničku i gastro promociju. 
 
 
 
 
Ministar Ružić sa saradnicima, državnim sekretarima Zoranom Kasalovićem i Ivanom Bošnjakom, prethodno je bio gost gradonačelnika Čedomira Janjića i njegovih saradnika, na prijemu priređenom u Gradskoj kući, a sastanak je imao i u sedištu Srednjebanatskog upravnog okruga, gde je razgovarao sa načelnicom okruga Snežanom Vučurević. Prijemu u Gradskoj kući prisustvovali  su i gradonačelnik Morahaloma Nogradi Zoltan sa saradnicima, kao i predstavnici grada Debrecena i Srpsko-mađarske privredne komore. 
 
 
 
Otvarajući 34. “Zlatni kotlić” i jubilarni, deseti “Memorijal Đula Farkaš - Farki”, takmičenju majstora zlatnog kotlića u kuvanju riblje čorbe, uz kulturno-umetnički program, ministar Ružić je izrazio zadovoljstvo zbog onoga što je danas imao priliku da vidi u Zrenjaninu.   
“Prekogranična saradnja s Mađarskom i Rumunijom, povlačenje sredstava od Evropske unije, korišćenje raznih grantova i iskustava jesu dobar pokazatelj odličnog menadžerskog potencijala koji grad Zrenjanin poseduje. Mislim da jedan profesionalan i moderan odnos i poimanje rukovođenja ovim značajnim gradom u velikoj meri doprinosi da se svi ovi sadržaji prenesu onim krajnjim korisnicima, to su građanke i građani Srbije, Srednjebanatskog okruga, AP Vojvodine”, kazao je Ružić i dodao da je Zrenjanin dobar primer kako se može afirmisati ono što nam stoji na dohvat ruke, ali što ne uspevamo uvek da iskoristimo.
 
 
 
“Pohvalio bih i gradonačelnika i čitav tim koji on predvodi ovde u Zrenjaninu, za sve što je urađeno, uključujući i afirmaciju i saradnju s pet opština iz Mađarske. To je put i način kako afirmisati i evropske vrednosti”, poručio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić
 
Gradonačelnik Morahaloma, poznatog po banji i spa-centru koje posećuje i veliki broj Zrenjaninaca, Nogradi Zoltan, zahvalio se gradonačelniku Janjiću na srdačnom prijemu i ukazanom gostoprimstvu u Zrenjaninu, kako njemu, tako i predstavnicima ostalih mađarskih gradova. 
“Ovde sam da reprezentujem našu ponudu i nadam se dobroj budućoj saradnji, a radujem se i budućem projektu za izgradnju srpsko-mađarskog kulturnog centra u Morahalomu. Želja nam je takođe da napravimo zajedničku regiju, jer ne želimo da gubimo ono što smo u prethodnih godina imali, a to je odlična saradnja koju sada želimo da podignemo na veći nivo”, kazao je gradonačelnik Morahaloma.
 
 
Kako je naveo, u sradnji sa Evropskom unijom, saradnja će se odvijati najpre na polju kulture, a Morahalom se prihvatio da bude most između Evropske unije i Beograda i svih lokalnih samouprava u Srbiji. 
 
Tokom današnje posete Nogradi je izrazio i zadovoljstvo činjenicom da veliki broj Zrenjaninaca posećuje banju u Morahalomu.
“Danas sam već razgovarao sa gradonačelnikom Janjićem da na osnovu naše banje, u Zrenjaninu bude izgrađena slična. Znači, od jedne banje u jednoj regiji, još je bolje kada ih imamo dve”, ukazao je Nogradi.    
 
 
“Našu tradicionalnu manifestaciju “Dani piva”, a u okviru nje i “Zlatnog kotlića”, iskoristili smo ove godine da pozovemo naše prijatelje iz Mađarske, sa kojima sarađujemo, sa nekima i više meseci, a nekim od njih i više godina. Sarađujemo, pre svega, na projektima prekogranične saradnje i rešili smo da tu saradnju produbimo. Zahvalan sam i ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koji je takođe gost našeg grada i koji je podržao našu ideju, ali i na tome što ćemo u tome dobiti podršku Vlade Republike Srbije, a verujem i Vlade Mađarske - rekao je gradonačelnik Čedomir Janjić.
 
Istakao je i očekivanje da će u okviru te saradnje, najpre biti urađeni, a kasnije i realizovani značajni projekti za razvoj naše sredine.    
 
 
 
Na festivalskoj pozornici na Trgu slobode prisutnima se obratio i Aleksandar Farkaš, poslanik u Skupštini AP Vojvodine i član Organizacionog odbora “Zlatnog kotlića”, sin Đule Farkaša - Farkija, pokretača manifestacije. U nastavku programa kulturno-umetničkim programom, muzikom i folklorom predstavili su se gradovi iz Mađarske, a na Trgu slobode postavljeni su štandovi sa njihovom ponudom, kao i ponuda banja i lečilišta sa teritorije AP Vojvodine. Istovremeno, majstori kuvanja riblje čorbe pripremali su svoje kotliće, čiji će sadržaj biti ocenjivan. Takođe, Ribarsko gazdinstvo "Ečka" pobrinulo se da u jednom kazanu bude pripremljeno hiljadu litara riblje čorbe, besplatno namenjeno posetiocima današnje manifestacije.