Stručni skup o pivu, pivarstvu i hmeljarstvu

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić otvorio je sinoć u Hotelu “Vojvodina” prvi naučno - stručni simpozijum pod nazivom “Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo”.

Obraćajući se učesnicima tog skupa gradonačelnik je ukazao da su zrenjaninski “Dani piva” najstarija manifestacija ove vrste u našoj zemlji, a da su taj naš, pokazalo se, veoma uspešan “recept”, kasnije su preuzeli još neki gradovi. 

 

 

- Mi se ponosimo što su “Dani piva” danas jedna od najposećenijih turističko-privrednih manifestacija u Srbiji i pokušavamo, iz godine u godinu, da unapređujemo i program i kvalitet događaja tokom svih festivalskih dana. Da smo na dobrom putu govori i veliki broj posetilaca, koji je prethodnih godina dostigao čak pola miliona - rekao je on.

 

 

Ukazao je i da ovim simpozijumom ovogodišnji “Dani piva” sigurno dobijaju na kvalitetu i značaju, a da bi stručni i naučni prilaz problematici piva i pivarstva, trebalo da donese i neka nova saznanja, nove poglede, ideje i uvek korisnu razmenu iskustva iz te oblasti. 

 

 

- Pivo je u Zrenjaninu počelo da se proizvodi još 1745. godine. Bio je to prvi industrijski pogon u gradu, koji je značajno doprineo razvoju celokupne privrede u kasnijem periodu. Sticajem okolnosti, naša pivara danas nije u funkciji, ali ja sa ovog mesta mogu da obećam da će se pivo u Zrenjaninu ne samo točiti i piti, nego i ponovo proizvoditi. O tome će biti reči i na ovom skupu, a razgovaraćemo konkretnije i u narednim danima.   U uverenju da će ovakvo stručno i naučno okupljanje postati tradicija i sastavni deo naših “Dana piva”, svim učesnicima želim uspešan rad i proglašavam simpozijum otvorenim - kazao je gradonačelnik Janjić.

 

 

Pored gradonačelnika govorili su i generalni sekretar Pivara Evrope Pier Olivier Bergeron, predsednik Udruženja pivara Slovenije Matej Oset, izvršna menadžerka Udruženja pivara Srbije Rebeka Božović, predsednik organizacionog odbora prof. Radovan Pejanović, predsednik Naučnog odbora Simpozijuma dr Jan Kišgeci.

 

 

Za učesnike Simpozijuma organizovan je danas i prijem u sali Gradskog veća, a pozdravili su ih gradonačelnik Janjić i pomoćnik Simo Salapura.  Kako se moglo čuti tokom razgovora, zajednička je ocena da je Simpozijum od velike važnosti ne samo za grad Zrenjanin, već i šire.

Na svesrdnoj podršci i prepoznavanju značaja nauke i struke, u ime učesnika Simpozijuma, organizacionog i naučnog odbora gradonačelniku se zahvalio profesor Radovan Pejanović i uručivši mu zahvalnicu.