U Mužlji održano državno takmičenje u vožnji zaprega (13 fotografija)

Na igralištu fudbalskog kluba „Lehel“ u Mužlji danas je održano  četvrto kolo Otvorenog prvenstva Srbije u vožnji zaprega. Takmičenje je održano u  organizaciji Saveza za konjički sport Srbije za olimpijske i FEI discipline i Konjičkog kluba „Kvarter“ iz Zrenjanina, uz učešće najboljih vozača zaprega iz više klubova i mesta širom Srbije. 
 
 
 
 
Takmičenje je svečano otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, istakavši da konjički sport, vožnja zaprega i uopšte odgajanje konja u ovim krajevima ima dugu i bogatu tradiciju.  
„Grad Zrenjanin podržao je ovu manifestaciju i drago nam je što danas možemo da budemo domaćini četvrtog kola Otvorenog prvenstva Srbije. Lokalna samouprava nekoliko godina unazad ima puno razumevanja za razvoj konjičkog sporta u našem gradu i naša je želja da pomognemo očuvanje jednog važnog dela tradicije ovoga kraja. Konji su upregnuti i takmičenje može da počne“, poručio je Radišić učesnicima današnje manifestacije u Mužlji.
 
 
 
Konjički klub „Kvarter“ iz Zrenjanina prvi put je bio domaćin Otvorenog prvenstva u vožnji zaprega za uzrasne kategorije dece, juniora i seniora u vožnji dvoprega, i to u disciplinama dresurne vožnje i vožnje preciznosti kroz čunjeve. 
 
Brojna publika na igralištu „Lehela“ imala je danas priliku da vidi i najzahtevniju disciplinu – dresurnu vožnju zaprega. To je disciplina koja se u konjičkom sportu označava sa „A“, a učesnici u takmičenju nadmetali su se i u disciplini „C“ – vožnji kroz čunjeve.
 
 
 
 
Poseban aplauz zaslužila je Terez Keresteš iz konjičkog kluba „Favori“ iz Kelebije, koja će predstavljati našu zemlju na svetskom kupu u vožnji zaprega u Sloveniji. Podršku publike imalo je i šest takmičara domaćeg kluba „Kvarter“, čiji predsednik Marko Malušić kaže da konjički sport u Zrenjaninu najzad kreće uzlaznom putanjom.
„Počeli smo s dresurnom vožnjom i disciplinom s čunjevima, jedino nismo mogli da omogućimo održavanje maratona, pošto nemamo odgovarajući teren, ali pokrećemo aktivnosti da ga dobijemo. Ovaj sport dobija na popularnosti i ozbiljnosti i idemo ka tome da možemo da pariramo takmičarima u vodećim zemljama u njemu“, ističe Malušić.      
 
 
 
U Zrenjaninu je danas održano pretposlednje kolo Otvorenog prvenstva Srbije, a državni prvaci u svim disciplinama biće poznati nakon takmičenja u Subotici, koja je domaćin petog, poslednjeg kola nacionalnog šampionata.