Biciklistička i moto trka i Dan pešačenja za vikend, u Zrenjaninu

Pešaci, biciklisti, ali i ljubitelji moto-trka u Zrenjaninu, imaće svoj vikend, a posebno “svoj dan” u subotu, 16. septembra, jer će naš grad tada biti domaćin čak tri sportske manifestacije od šireg značaja. Dve su najavljene na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Gradskoj kući, a moto-trke će javnosti biti posebno predstavljene na konferenciji u Beogradu, najverovatnije u sredu.
 
Povodom biciklističke trke "Kroz Vojvodinu", koju organizuje Biciklistički savez Vojvodine i manifestacije "Dan pešačenja u Srbiji", u organizaciji Planinarskog saveza Srbije, a uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Grada Zrenjanina, danas su se javnosti obratili organizatori tih događaja, kao i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura i generalni sekretar Sportskog saveza grada Vukosava Đapić Atanacković.
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura istakao je da će predstojećeg vikenda Zrenjanin biti pravi sportski grad i domaćin tri značajne manifestacije.
“Međunarodna biciklistička trka “Kroz Vojvodinu” stiže u naš grad u petak, a u subotu, u 12 časova kreće druga etapa iz centra Zrenjanina. Ono što se nakon nekoliko decenija dešava u našem gradu jeste moto-trka, koja će se održati u industrijskoj zoni “Jugoistok” u subotu i u nedelju. Ovo je trka koja se boduje i za nacionalni i za balkanski šampionat i očekuje se učešće takmičara iz najmanje pet zemalja. Naravno, tu je i rekreativno-sportski deo, nacionalna akcija “Dan pešačenja” i njen cilj je da se poveća obuhvat bavljenja  građana sportom i rekreacijom”, naveo je Salapura i dodao da je Grad Zrenjanin prepoznao ove manifestacije kao način promovisanja grada.
“U njima će nastupati više stotina učesnika, a ovim putem pozivamo i sve naše škole, učenike, sve naše sugrađane, da se uključe u neki vid bavljenja sportom i sportskim aktivnostima tokom ovog vikenda u Zrenjaninu”.
 
 
Međunarodna biciklistička trka "Kroz Vojvodinu" jedna je od najznačajnijih ovogodišnjih manifestacija čiji je pokrovitelj Pokrajinska vlada i sportski događaj od posebnog interesa za Pokrajinu. Zrenjanin će biti u epicentru tog događaja, jer će ugostiti bicikliste iz osam zemalja tokom sva tri dana trajanja trke - u petak je u našem gradu cilj prve etape, u subotu se vozi kružna druga etapa, sa startom i ciljem u Zrenjaninu, a u nedelju iz Zrenjanina startuje poslednja, treća etapa.  
 
 
Start trke "Kroz Vojvodinu" je u petak, 15. septembra, u 13 časova, iz Novog Sada, a cilj prve etape u centru Zrenjanina, ispred Gradske kuće, oko 17 časova. Dvostruka kružna tura Zrenjanin - Žitište - Torak - Jaša Tomić - Sečanj - Lazarevo - Zrenjanin, ukupne dužine 175 kilometara, startuje u subotu, 16. septembra, u 12 časova, a cilj je predviđen oko 16.30 časova, takođe ispred Gradske kuće. Konačno, u nedelju, 17. septembra, iz Zrenjanina u 11 časova kreće treća, poslednja etapa, čiji je cilj na Titelskom bregu.  
 
Trku su predstavili sekretar Biciklističkog saveza Vojvodine Nebojša Subić i predsednik Biciklističkog kluba “Ciklomanija” iz Zrenjanina Vladimir Stanar. Stanar je najavio i neke prateće manifestacije na Trgu slobode, kao što je otvaranje izložbe povodom 121. godišnjice biciklizma u gradu (10.30 časova), nastup DJ-a Gage (od 12.30 časova), promo-vožnja za rekretativce od Trga slobode, Ulicom cara Dušana i obilaznicom do "Aviv Parka" i nazad (od 14 časova), poligon spretnosti i puž trka za najmlađe (od 15.30 časova), te fiding zona, konkurs za najbolju fotografiju, obeležavanje 15 godina od osnivanja kluba “Ciklomanija”. 
 
 
“Dan pešačenja u Srbiji” biće u Zrenjaninu obeležen jedinstvenom pešačkom turom manje poznatim delovima grada, kao i manifestacijom u “Aviv Parku”. Pešačka tura, na koju organizatori pozivaju sve naše zainteresovane sugrađane, počinje u subotu, u 8.30 časova, sa Žitnog trga. Grupa će se organizovano kretati preko pešačkog mosta, desnom obalom Begeja i Ulicom majora Gavrilovića (naselje “Berbersko”), potom parkom u naselju “Putnikovo”, ulicama Franje Kluza, Igmanskom i Baštenskom, do spomen-obeležja u vinogradu Žarka Turinskog, gde je doneta odluka o pokretanju ustanka u gradu u Drugom svetskom ratu. Odatle se tura nastavlja stazom na gradskoj periferiji, severno do “Aviv Parka”, gde je predviđen dolazak do 11.00 časova, kada počinje centralna gradska manifestacija. Ukupna dužina trase je 6 kilometara, objašnjavaju organizatori i preporučuju učesnicima da ponesu sendvič, slatkiš, flašicu vode i adekvatno se opreme za pešačenje. 
 
 
Ovu manifestaciju najavili su predsednik Kluba planinara “Zrenjanin” Milan Milojević i član kluba Dimitrije Janković. Milojević je naglasio da će toga dana, osim u Zrenjaninu, u mnogim gradovima Srbije biti organizovane pešačke ture, te da “Dan pešačenja” podržavaju Ministarstvo omladine i sporta, a u našem gradu lokalna samouprava.