Biciklistička trka ''Kroz Vojvodinu'' u Zrenjaninu

Zrenjanin je od juče domaćin učesnicima 38. Međunarodne biciklističke trke „Kroz Vojvodinu“, a danas oko 60 biciklista iz osam zemalja, iz četrnaest ekipa, vozi dvostruku kružnu trku, sa startom i ciljem na Trgu slobode, ispred Gradske kuće.
 
Prva etapa krenula je juče iz Novog Sada, da bi takmičari u popodnevnim časovima, preko Bačke Palanke, Vrbasa, Bečeja, Novog Bečeja i Melenaca stigli na cilj u centru Zrenjanina.
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura danas je dao znak za start druge etape, koja se  vozi dvostrukom trasom Zrenjanin – Žitište – Torak – Jaša Tomić – Sečanj – Lazarevo – Zrenjanin, ulupne dužine  175 kilometara. On je biciklistima poželeo dobre puteve i lepo vreme, kakvo je bilo i na startu, uspešan i brz povratak u Zrenjanin, čime je i krenula današnja trka.
 
„Ovo je izuzetan sportski vikend u Zrenjaninu, jer pored biciklističke imamo i međunarodnu moto-trku, a sa više od 200 učesnika obeležili smo i „Dan pešačenja u Srbiji“, i to sve je, u pravom smislu reči, promocija našeg grada, kao grada sportova“, ocenio je aktuelne događaje Salapura i dodao da je sportski turizam delatnost, odnosno grana koju moramo da razvijamo u narednom periodu.
 
 
 
„Danas su u našem gradu predstavnici osam zemalja, što je posebno značajno. S obzirom na našu sportsku infrastrukturu, odlične sportiste, klubove i sportske organizacije koje imamo, moramo taj sportski turizam podići na viši nivo. U tom smislu se razvijaju i sportski infrastrukturni projekti, koji će doprineti poboljšanju i turističkih sadržaja u našem gradu“, kazao je Salapura. 
 
 
Takmičar i predsednik Biciklističkog kluba “Ciklomanija“ iz Zrenjanina, tehničkog organizatora biciklističkog karavana u našem gradu, Vladimir Stanar navodi da je uz trku organizovano i nekoliko pratećih programa.  
„Danas je na Trgu slobode otvorena i izložba “121 godina biciklizma u Zrenjaninu” koju su, na 15 panoa, priredili Narodni muzej Zrenjanin i biciklistički klub “Ciklomanija“, uz podršku Grada Zrenjanina. Takođe, organizovali smo i mini-sajam biciklističke opreme, kao i rekreativnu vožnju za naše sugrađane”. 
 
 
 
Sutra sa Trga slobode, u 11 časova, startuje treća i poslednja etapa 38. Međunarodne biciklističke trke „Kroz Vojvodinu“, čiji je cilj na Titelskom bregu. Prethodno će biciklisti proći kroz naselja na teritoriji Zrenjanina – Ečku, Stajićevo i Perlez.