Delegacija italijanskih privrednika posetila Zrenjanin

Poslovni susret italijanskih i srpskih privrednika održan je danas u Baroknoj sali Gradske kuće i okupio je predstavnike italijanskih kompanija, razvojne agencije Vojvodine, Srednjobanatskog okruga, Grada Zrenjanina i domaćih i stranih privrednika koji posluju u našem gradu.

 

 

 

Kako je rečeno, ovaj vid poslovnog povezivanja privrednika bi mogao biti ključna veza za eventualno proširenje saradnje u oblasti privrede između dveju zemalja.

Tokom susreta u Baroknoj sali gostima iz Italije predstavljeni su potencijali Zrenjanina, kao i mogućnosti za započinjanje investicija, pogodnosti koje Grad pruža investitorima i iskustva italijanskih kompanija koje ovde već imaju svoje proizvodne pogone.

 

 

 

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac rekao je da je želja lokalne samouprave da u narednom periodu još italijanskih privrednika odluči da dođe i investira na teritoriji grada. 

- Mi imamo veoma dobra iskustva iz prethodnog perioda, a to je iskustvo baš italijanskih kompanija koje posluju u zonama, među kojima je i Fulgar, koji je ovde od 2007. godine, a koji je već četiri puta proširivao pogone, do Moditala koji ima oko 400 radnika, tu je i Tehnostruture koja je 2016. godine otvorila pogon, a isto tako imamo i Dafar koji je dokapitalizacijom nekadašnje Kožare u vlasništvu italijanske kompanije. Sigurno je da su oni i najbolji promoteri našeg grada, a u razgovoru sa njima mogli smo čuti da oni i jesu zadovoljni - rekao je Santovac.

 

 

 

Naravno, naglasio je on, predložili smo danas i obilazak naših zona kako bi se italijanski privrednici bolje upoznali sa potencijalima, posebno sa zonom “Jugoistok” gde postoji oko 72 slobodna hektara, sa mogućnošću proširenja.

- Jedan od prioriteta lokalne samouprave jeste privlačenje investitora, a mi imamo osim razgovora sa Vladom Vojvodine i razgovore sa Vladom Republike Srbije o dolasku drugh investitora. Već imamo najave o njihovom dolasku i to će dovesti do novog zapošljavanja, a isto tako sredstva će se slivati u budžet grada - dodao je Satovac izrazivši očekivanje da će uslediti i novi sastanci na kojima će se razgovarati o konkretnim ulaganjima.

 

 

 

Delegaciju iz Italije predvodio je član Evropskog parlamenta Marko Cani koji je zahvalio Gradu na organizovanju susreta.

- Današnji susret je mali korak u saradnji između Italije i Srbije. Ja sam evropski delegat i promovišem ovakve susrete, a sa Pokrajinom Vojvodinom organizovali smo u Lombardiji, regiji odakle dolazimo, susret na kome smo ilustrovali mogućnosti za otvaranje novih firmi. Znamo da je Italija dobar partner, kada govorimo o saradnji Italije i Srbije, i znamo da je dosta naših firmi otvorilo svoje fabrike ovde u kojima su stvorena nova radna mesta, a danas su ovde došle firme koje su zainteresovani da otvore nove fabrike u Srbiji i nadam se da će neko od njih naći ono što im odgovara na vašoj teritoriji - rekao je Cani.

 

 

 

Nakon sastanka u Baroknoj sali organizovana je i zajednička poseta italijanske delegacije industrijskim zonama.