Jubilarni, 25. ''Memorijal dr Radu Flora''

Tradicionalni “Memorijal dr Radu Flora”, posvećen uspomeni na najznačajnijeg rumunskog naučnika, prosvetnog i kulturnog radnika sa ovih prostora – univerzitetskog profesora dr Radu Flora (Banatsko Novo Selo, 1922 - Zrenjanin, 1995), našeg sugrađanina, održava se ove godine jubilarni, 25. put. 
 
Učesnici Memorijala okupili su se i ove godine obeležavajući dva sudbinski povezana datuma - 5. septembar, dan rođenja profesora Flora i 4. septembar, kada je preminuo. Centralna manifestacija održava se danas u Zrenjaninu, a različiti prateći programi Memorijala organizuju se i u rodnom mestu dr Radu Flora, Banatskom Novom Selu, kao i u Novom Sadu, Vršcu, Uzdinu, Beogradu.
 
 
 
U Gradskoj kući u Zrenjaninu danas je priređen prijem za organizatore i učesnike Memorijala, a u ime Grada Zrenjanina prisutne je pozdravio i obratio im se zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac. Prijemu su prisustvovali i pomoćnici gradonačelnika Željka Milošević i Dragan Ćapin. Santovac je istakao da Grad Zrenjanin na ovaj način čuva uspomenu na svog znamenitog sugrađanina.
„Moram da podsetim da je profesor Flora autor čak 90 knjiga i 23 udžbenika, što jasno govori o njegovom naučnom delu i onom što je napisao. Sigurno je da je grad Zrenjanin počastvovan što je imao takvog sugrađanina, najvećeg naučnika među pripadnicima rumunske nacionalne manjine sa ovih prostora. Dogovaramo se da ono što se prezentuje tokom Memorijala, simpozijuma i naučnih skupova pokušamo da izdamo u vidu prigodnog izdanja. Takođe, danas, na dan rođenja dr Radu Flora tradicionalno održavamo Memorijal, ovoga puta u Baroknoj sali naše Gradske kuće“, rekao je Santovac. 
 
 
 
Ispred organizatora Memorijala obratio se predsednik Društva za rumunski jezik Vojvodine Lučijan Marina. On se zahvalio Gradu Zrenjaninu na podršci, kako u organizovanju tog skupa svake godine, tako i u negovanju sećanja na rad i delo profesora Flora.
„Ove godine Društvo za rumunski jezik Vojvodine slavi 55 godina postojanja i ujedno 25 godina od kako organizujemo „Memorijal dr Radu Flora“, u čast osnivača našeg društva. Počeli smo manifestaciju juče u Vršcu, gde je profesor radio i bio direktor Gimnazije, a katedru za rumunski jezik osnovao je i u Novom Sadu i Beogradu, a danas tradicionalno organizujemo Memorijal u Zrenjaninu, uz punu podršku grada i ljudi dobre volje iz ovog mesta, kao što je bio slučaj i u Vršcu i drugim mestima gde organizujemo programe“, kaže Marina i opisuje čime se sve bavio profesor Flora.
 
 
 
„Bio je lingvista, dijalektolog, leksikolog, leksikograf, romanopisac, pisac pesama, antologija, autor anala Društva za rumunski jezik, organizator srpsko-rumunskih kongresa, naučnih skupova, a naravno bio je uključen u sve kulturne manifestacije, negovao rumunski književni jezik, ali je proučavao i srpski jezik, i rad Vuka Karadžića i značajno doprineo saradnji između naša dva naroda“, navodi Lučijan Marina
 
Akademski slikar iz Zrenjanina, sin dr Radu Flora, Viorel, ističe da porodica posebno obeležava ove datume, a on se seća svog oca kao naučnika sa posebnim darom za pamćenje i tumačenje različitih činjenica.
„Svo ovo poštovanje on je zaslužio svojim radom. On je ustajao ujutro u pet i radio i pisao do iza ponoći. Radio je to i dok je putovao, u autobusu, svuda, a knjige su nastajale zahvaljujući, pre svega, njegovom fantastičnom pamćenju, daru koji imaju veliki ljudi. Ono mu je pomoglo da toliko podataka drži u glavi i pretače ih u knjige“, priseća se Viorel Flora.
 
 
 
Nakon prijema u Gradskoj kući učesnici Memorijala, saradnici, poštovaoci, prijatelji i rodbina profesora Flora položili su vence i cveće na spomen-bistu dr Radu Flora u Aleji velikana u Karađorđevom parku, a prigodnu reč tom prilikom izrekao je Lučijan Marina. Ispred Grada Zrenjanina venac su položili zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnica gradonačelnika Željka Milošević, a cveće su položili i predstavnici Društva za rumunski jezik Vojvodine, delegacija učesnika Memorijala iz Rumunije i članovi porodice Flora. U nastavku Memorijala, u Baroknoj sali Gradske kuće, održan je stručni simpozijum, a priređena je i prigodna izložba rukotvorina i umetničkih slika, na kojoj je centralno mesto zauzeo portret profesora Flora.