KOMS karavan posetio Zrenjanin

Kampanja “Učestvuj aktivno!“ pokrenuta je u vidu KOMS (Krovna organizacija mladih Srbije) karavana, koji posećuje 10 gradova ili opština širom Srbije, a s ciljem povećanja učešća mladih u procesima donošenja odluka i poboljšanja kvaliteta programa za mlade u okviru obrazovnih ustanova, tela i organa jedinica lokalne samouprave.
 
Zrenjanin je jedna od tih deset sredina koju je posetio KOMS karavan. Prošle srede, 13. septembra, predstavnici/e KOMS-a su najpre razgovarali sa učenicama i učenicima Medicinske škole u Zrenjaninu o najčešćim problemima s kojima se oni u svojoj lokalnoj sredini suočavaju. Teme razgovora bile su i aktivizam mladih, rad đačkih parlamenata i drugih udruženja mladih i za mlade, važnost uključivanja u javne debate i procese donošenja odluka.
 
 
Nakon konsultacija u školi i podsticanja aktivizma mladih, KOMS je imao priliku da o položaju i problemima mladih u Zrenjaninu porazgovara i sa pomoćnikom gradonačelnika Zrenjanina zaduženog za sport, omladinu i turizam, Simom Salapurom, predstavnicima Kancelarije za mlade grada Zrenjanina, Predstavnicima Gradskog saveta za mlade, mladim odbornicima Skupštine grada Zrenjanina i predstavnicima mladih. Predstavnicima lokalne samouprave predstavljena je publikacija “Minimum standarda za učešće mladih u procesima donošenja odluka u lokalnim zajednicama”. Svi učesnici sastanka složili su se o važnosti postojanja standarda pobrojanih u pomenutoj publikaciji, a koji podrazumevaju postojanje lokalnih akcionih planova, kao i njihove kontrole i vrednovanje, mogućnost finansiranja udruženja mladih i za mlade, postojanje tela i organa zaduženih za mlade na nivou lokalne uprave, institucionalnih struktura učešća mladih i adekvatnog informisanja mladih o mogućnostima za njihovo učešće. 
 
 
Predstavnici grada Zrenjanina naveli su da je važno da standardi postoje i da se zagovara za njihovu primenu širom Srbije i istakli da grad Zrenjanin ispunjava većinu od standarda navedenih u publikaciji, kao što je postojanje gradskog većnika i/ili pomoćnika gradonačelnika zaduženih za omladinu, aktivna Kancelarija za mlade koja sprovodi projekte iz oblasti omladinske politike i informiše mlade građane/ke o mogućnostima aktivnog učešća. 
 
Prepoznati su i izazovi i prostor za dalji napredak u ovoj oblasti, naročito kada su u pitanju finansiranje udruženja mladih i za mlade i izrada novog lokalnog akcionog plana koja će početi u narednom periodu, a istaknuta je i težnja grada da se obrazovni program za mlade unapredi i da motiviše mlade da ostaju u svom gradu i tokom i nakon studija. 
 
 
Nakon Beograda, Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Kruševca i Subotice, KOMS karavan će u narednim danima obići i Vršac, Rašku, Požarevac, Kraljevo i Pančevo. Treba napomenuti i da rad KOMS-a podržava Kraljevina Švedska, u okviru programa Beogradske otvorene škole “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji”.