Održana javna rasprava o nacrtu Zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti

Ministarstvo privrede Republike Srbije, Privredna komora Srbije - Regionalna privredna komora Srednjebanatskog upravnog okruga i Grad Zrenjanin organizovali su danas u Zrenjaninu javnu raspravu o nacrtu Zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti.
 
Skupom su predsedavali predstavnici ministarstva privrede Republike Srbije - vršilac dužnosti pomoćnika ministra Aleksandar Starčević, šefovi odseka u Sektoru za kvalitet i bezbednost proizvoda Nikola Mirković i Jovan Petrović i rukovodilac grupe u Sektoru za kvalitet i bezbednost proizvoda Tanja Petrović, a prisutne su pozdravili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, vršilac dužnosti direktora PKS - RPK Srednjebanatskog upravnog okruga Momčilo Nikolčić  i stalni savetnik na tvining projektu Evropske unije Karel Žaček iz Češke. 
 
 
 
Vršilac dužnosti pomoćnika ministra Aleksandar Starčević kazao je da je cilj današnje rasprave da se predstavi ovaj sistemski zakon, koji reguliše oblast stavljanja proizvoda na tržište, u smislu definisanja tehničkih karakteristika proizvoda i postupaka kojim se ti tehnički zahtevi kontrolišu u praksi.
“Cilj zakona je da se obezbedi usaglašenost proizvoda sa međunarodnim standardima i propisima, pre svega propisima Evropske unije. Zakon je bitan i s te strane što daje osnov za standardizaciju u mnogim oblastima, gde imamo propise koji su stari i po nekoliko desetina godina. Pošto se naša zemlja kreće ka Evropskoj uniji, mi se moramo prilagoditi tim novim standardima”, objasnio je Starčević. 
 
 
 
Pozdravljajući prisutne u ambijentu, kako je rekao, jedne od najlepših baroknih sala u Srbiji, u velikoj sali Gradske kuće, gradonačelnik Čedomir Janjić napomenuo je da su Ministarstvo privrede i Privredna komora Srbije odabrali baš Zrenjanin, kao jedan od tri grada u Srbiji, uz Niš i Beograd, da predstave nacrt novog zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti. 
 
 
“Smatramo da nam je ovim ukazana i posebna čast i da su u Ministarstvu privrede i Privrednoj komori prepoznali sve naše dosadašnje napore i postignute rezultate na stvaranju dobrog ambijenta za investiranje i ukupan privredni razvoj. Podsetiću da je Zrenjanin za sve što je postigao u oblasti privlačenja investicija više puta nagrađivan u međunarodnim okvirima, da je proglašen za jedan od deset evropskih mikro gradova u kategoriji povoljnih troškova poslovanja, dok je Slobodna zona Zrenjanin proglašena za jednu od osam najboljih lokacija u svetu za start-up podršku”, istakao je Janjić i ocenio je zakonska regulativa posebno značajna, jer treba da poslovanje u Srbiji, i u Zrenjaninu, podigne na još viši nivo i doprinese daljem rastu investicija, zapošljavanja i stvaranja još povoljnijeg privrednog ambijenta.  
 
 
U nastavku skupa brojnim prisutnim predstavnicima privrede, javnog sektora i lokalne samouprave predstavljen je nacrt zakona, kroz tri posebne prezentacije - Značaj novih rešenja za harmonizovanu oblast, rad imenovanih tela i nadzor, Značaj novih rešenja za neharmonizovanu oblast, notifikaciju i registre, i Značaj novih rešenja za razvoj infrastrukture kvaliteta, o čemu su govorili predstavnici Ministarstva privrede, Nikola Mirković, Tanja Petrović i Jovan Petrović.