''Prepodobni Rafailo Banatski'' pobedio u natpevavanju horova na 52. ''Mokranjčevim danima''

Mešoviti hor Pevačkog društva “Prepodobni Rafailo Banatski”, sa dirigentom Senkom Milisavljević, pobedio je u natpevavanju horova na 52. "Mokranjčevim danima" u Negotinu. Zrenjaninski hor, po odluci stručnog žirija, iskazao je pevačko umeće za nijansu bolje i kvalitetnije u jakoj konkurenciji Kamernog mešovitog hora “Lola” iz Sarajeva (BiH), Gradskog mešovitog hora “Abrašević” iz Valjeva, Mešovitog hora Ministarstva odbrane i vojske Srbije iz  Beograda i Vokalnog ansambla “Fortisimo” iz Burgasa u Bugarskoj.
 
Stručni žiri u sastavu - muzikolog prof. dr Sonja Marinković, dirigent dr Miloje Nikolić i dirigent mr Tamara Adamov Petijević, imao je težak zadatak jer je kvalitet horova bio izuzetno dobar i ujednačen, te da su nijanse odlučile o pobedniku - istakao je predsednik žirija dr Miloje Nikolić. 
 
Raspevani Zrenjaninci, osim prestižne nagrade, Statuete Stevana Stojanovića Mokranjca imaju i čast da na narednim Mokranjčevim danima prirede celovečernji koncert.
“Bila nam je velika čast kada smo pozvani da učestvujemo u natpevavanju, a pobeda je posebno priznanje za sve nas.  Mi smo crkveni hor i Mokranjca često izvodimo. Za narednu godinu pripremićemo još nekoliko njegovih pesama” poručila je dirigent mr Senka Milisavljević.
 
 
Članovi zrenjaninskog hora proslavili su pobedu pevajući u nedelju na Svetoj liturgiji u sabornom hramu Svete Trojice u Negotinu, blagodareći i veličajući ime Gospodnje.
 
Ulice Negotina 52. put oživele su uz zvuk Mokranjčeve muzike brojnih učesnika festivala koji slave njegovo ime i zaostavštinu. Ceremonija u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće održana je u skladu s višedecenijskom tradicijom, izvođenjem  himne Negotina, Mokranjčeve 6. rukoveti, koju je otpevalo oko 250 izvođača, učesnika festivala, pod dirigentskom palicom Tamare Adamov Petijević
 
Pevačko društvo ”Prepodobni Rafailo Banatski” osnovano je 1991. godine u Zrenjaninu. Osnovno opredeljenje ovog pevačkog društva bilo je pojanje na bogosluženjima i negovanje pravoslavno-duhovnog muzičkog stvaralaštva i širenje verskog i muzičkog obrazovanja. Pored toga, ostvarilo je i značajne koncertne nastupe širom naše zemlje i u inostranstvu, pevajući na nekoliko prestižnih evropskih festivala. Velika je retkost, možda čak i jedinstveno u Srbiji, što Pevačko društvo ima nekoliko ansambala u okviru društva (dečji, ženski, muški, mešoviti i svirački sastav). 
 
Dirigent hora mr Senka Milisavljević diplomirala je 2004. godine a 2008. magistrirala na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu. Mešovitim horom Pevačkog društva diriguje od 2013. godine. Vodila je Dečji i Ženski hor Društva, a od 2015. vodi i Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina, koji je prošle godine osvojio specijalnu nagradu za najbolje izvedenu duhovnu kompoziciju na “Fedeho festivalu” u Beogradu. Ove godine je na istom festivalu proglašena za najboljeg dirigenta. Radi kao profesor u muzičkoj školi “Josif Marinković” u Zrenjaninu.