Prijem za svetskog šampiona Viktora Nemeša

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac priredio je danas u Gradskoj kući prijem za svetskog šampiona u rvanju, člana Rvačkog kluba “Proleter” i reprezentativca Srbije Viktora Nemeša i predsednika rvačkog nacionalnog saveza, našeg sugrađanina Željka Trajkovića. Prijemu su prisustvovali i pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković
 
 
 
Viktor Nemeš još jedan je iz plejade naših rvača koji je uspeo da osvoji najsjajnije odličje na svetskom šampionatu, vrativši se iz Pariza pre meseca dana kao najbolji rvač planete grčko-rimskim stilom u kategoriji do 75 kilograma. Na putu do trona savladao je petoricu jakih konkurenata, od kojih čak četvoricu s nekadašnje teritorije Sovjetskog Saveza, što je Nemeš posebno pomenuo tokom današnjeg prijema.
“Imao sam težak žreb, jer sam imao četvoricu protivnika iz bivšeg Sovjetskog Saveza i jednog iz Irana, od kog sam izgubio na Olimpijadi. Međutim, imao sam takav dan da mislim da bih pobedio bilo koga u tom trenutku da je naišao. U finalu sam se malo povredio, ali mi to nije smetalo, nastavio sam da rvem i dao sve od sebe i uspeo da budem prvi”, ističe Nemeš i dodaje da su uslovi na takmičenju bili vrhunski, a jedinu primedbu imao je na ishranu.
“Nije mi se sviđala hrana, ali sam kupovao u prodavnicama ono što mi je bilo potrebno”, nasmejao se Nemeš. 
 
 
Podsećamo, on je u finalnoj borbi savladao Rusa Aleksandra Čekirkina rezultatom 4:1. Na pohodu do svetskog zlata i najvećeg uspeha u dosadašnjoj karijeri prvo je savladao Iranca Saida Morada Abdavalija sa 2:1. U osmini finala bio je bolji od Kazahstanca Maksata Jerežepova rezultatom 3:1, dok je u četvrtfinalu, u najneizvesnijoj borbi na ovom šampionatu, slavio protiv Jermena Karapeta Čalhana 2:1. U polufinalu je neočekivano lako savladao Belorusa Kazbeka Kiolu sa 7:0.
 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac čestitao je Nemešu na još jednom sjajnom rezultatu za zrenjaninsko i srpsko rvanje, a čestitke je uputio i Rvačkom klubu “Proleter” i Rvačkom savezu Srbije. 
“Rezultat koji je naš rvački klub ostvario u prethodnih šest sezona, koliko je uzastopni prvak države, pretvorio se u osvajanje medalja na evropskim, svetskim i olimpijskim smotrama i čast nam je što možemo da ugostimo te naše šampione. Grad Zrenjanin izdvaja sredstva za funkcionisanje rvačkog kluba, ali ono što nosi savremeni život, moramo da vodimo računa i o ovim mladim ljudima koji osvajaju medalje. Da bi nastavili da nižu uspehe u našem gradu, nakon toga možda ostvarili i trenerske karijere, nastavili da edukuju najmlađe sportiste, moraju im se obezbediti odgovarajući uslovi”, napominje Santovac i dodaje da se sa predstavnicima rvačkog kluba razgovara o mogućnostima za tako nešto.
“Kao i u drugim sportovima, želja mnogih gradova i klubova je da u svojim sredinama imaju šampione, svesni smo toga i Grad Zrenjanin će raditi na tome da rvači našeg kluba, u kom su ostvarili te sjajne rezultate, ostanu u Zrenjaninu”, istakao je Santovac.
 
 
 
Predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković kaže da je u Parizu održano jedno od najjačih svetskih prvenstva do sada, odlično organizovano, a da su, uz Viktora, zapažene nastupe imali i drugi naši rvači, pre svih njegov rođeni brat Mate Nemeš
“Moram da napomenem da se iskristalisala grupa naših kvalitetnih rvača, ne jedan ili dva takmičara, već slobodno mogu da kažem petorica ili šestorica njih, koji su svi kandidati za medalje na budućim šampionatima i u narednom periodu za rezultate rvanja u Srbiji ne treba brinuti”, zaključio je popularni "Trajs".