Rezime 32. ''Dana piva'' - zadržan visok nivo programa i posećenosti

U zrenjaninskoj Gradskoj kući danas je održana završna konferencija za novinare, na kojoj su sumirani rezultati i promovisan film o događajima tokom 32. manifestacije “Dani piva”. Prisutnima su se obratili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, pomoćnik direktora Turističke organizacije grada Zrenjanina Sanja Petrović i PR “Dana piva” Jadranka Janković Nešić. Konferenciji su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnici Željka Milošević, Duško Radišić i Simo Salapura i brojni predstavnici zrenjaninskih medija. 
 
 
“Čitav niz različitih događaja na 15 lokacija, sa preko hiljadu učesnika, za sve generacije, i ostvaren najviši nivo bezbednosti, bez ijednog većeg incidenta, izuzetan je rezultat naše manifestacije. Nažalost, nismo uspeli da oborimo rekord što se tiče posete, nije nas vreme poslužilo, ali smo ipak neke rekorde oborili. Petak je bio fantastičan, po proceni policije više od sto hiljada ljudi je bilo u gradu, očekivali smo bar toliko i u subotu, ali vreme nismo uspeli da naručimo. Manifestaciju je tokom sedam dana posetilo nekih 400.000 ljudi, što smatram sjajnom posetom koja opravdava sve naše napore da “Dani piva” budu među tri najveće turističke manifestacije u Srbiji”, kazao je gradonačelnik i zahvalio se Policijskoj upravi Zrenjanin, ljudima koji su radili na obezbeđenju i organizaciji događaja i koncerata, javnim gradskim službama, na dobro odrađenom poslu.
 
 
“Lično sam veoma zadovoljan kako je sve proteklo, smeštajni kapaciteti su bili prebukirani, mnogo je gostiju bilo i iz inostranstva i mislim da je ovo najbolji pokazatelj našim preduzetnicima gde treba da ulažu, jer očigledno je da Zrenjaninu nedostaju smeštajni kapaciteti, ne samo kada su “Dani piva”, već je problema sa smeštajem gostiju bilo tokom celog leta”, rekao je Čedomir Janjić
 
On je podsetio i na nove sadržaje na “Danima piva”, posebno se osvrnuvši na prezentaciju gradova iz Mađarske na Trgu slobode i međunarodni stručni simpozijum o pivarstvu. Prvi finansijski efekti manifestacije, po njegovim rečima, takođe su veoma povoljni.
“Samo od zakupa štandova ostvareni su prihodi od 11,6 miliona dinara, što je veoma ozbiljan prihod i od kog su pokriveni troškovi svih izvođača na manifestaciji. Očekujemo indirektne prihode i od PDV-a, imamo i neke procene ekonomskih stručnjaka da je preko 4 miliona evra ušlo u grad, odnosno da je tolika potrošnja ostvarena tokom manifestacije, što je takođe sjajno. Pretpostavljam da su zadovoljni i zakupci i oni koji se bave različitim vrstama usluga”, napomenuo je gradonačelnik, podsetivši da je ovakav koncept “Dana piva” napravljen pre tri godine, te da će se on dalje unapređivati, o čemu se razmišlja već za naredne, 33. “Dane piva”. 
 
 
Pomoćnik direktora Turističke organizacije grada Zrenjanina Sanja Petrović podsetila je da jedan od rekorda oboren na koncertu Zrenjaninske filharmonije, kada je, po nekim procenama, na Trgu slobode bilo oko 20 hiljada ljudi, dok je koncertu “Bijelog dugmeta” prisustvovalo 54 hiljade ljudi. 
“Nije to ni najvažnije, već da smo mi uspeli da, svojom gostoprimljivošću, gostoljubivošću i srdačnošću, pošaljemo iz grada jako lepu sliku, da su naši gosti poneli najlepše utiske i to će u narednom periodu sigurno biti pokretač i nekih budućih dolazaka turista u naš grad. Program smo koncipirali tako da zadovolji sve kriterijume, različite ciljne grupe i sve starosne strukture i upravo je to ono što razlikuje “Dane piva” od svih drugih manifestacija u našoj zemlji”, istakla je Petrovićeva. 
 
Tokom današnje konferencije za novinare prikazan je i desetominutni film posvećen 32. “Danima piva”, urađen u produkciji zrenjaninske kuće “Digital Stajl”, koji možete pogledati ovde: