U Lazarevu obeležena godišnjica doseljavanja kolonista

Polaganjem venaca na spomen-obeležje u centru sela i prigodnim programom koji su priredili učenici OŠ "Slavko Rodić", meštani Lazareva obeležili su juče godišnjicu od dolaska prvih kolonista u to selo.
 
Ispred Grada Zrenjanina venac na spomen-obeležje vojnicima Crvene armije, poginulim u borbama za oslobođenje Lazareva, položio je pomoćnik gradonačelnika Dragan Ćapin. Vence su polozili i predstavnici Mesne zajednice Lazarevo i članovi mesnog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) iz Lazareva.
 
 
 
Tadašnji Lazarfeld je oslobođen 2. oktobra 1944. godine, a već sutradan dobija sadašnji naziv Lazarevo. Nakon Drugog svetskog rata, planskom kolonizacijom, Lazarevo je naseljeno boračkim porodicama iz Bosne i Hercegovine, uglavnom sa Romanije, iz višegradskog kraja, iz okoline Trnova i Kalinovika, i nešto manje iz okoline Doboja i Bosanske krajine, od Mrkonjić Grada i Šipova.
 
 
Organizovani dolazak prvih kolonista je bio na jučerašnji dan, 18. septembra 1945. godine, kada je stiglo prvih 60 porodica, 19. novembra druga grupa, takođe od 60 porodica, a treća grupa - 100 porodica 29. decembra. Tokom aprila sledeće godine ovde je "vozom bez voznog reda" stiglo još 120 porodica. Tako je, nakon oslobađanja novi dom steklo u Lazarevu 340 porodica.  
 
Ovom prilikom mlađim generacijama je poslata poruka da poštuju svoju prošlost i obeležavaju značajne istorijske periode i događaje.