Zrenjanin obeležava Svetski dan srca

Udruženje kardiologa Srbije i ovog 29. septembra obeležava Svetski dan srca, koji se organizuje na globalnom nivou i pod pokroviteljstvom Svetske federacije za srce i Svetske zdravstvene organizacije. 
 
Moto kampanje je “Prenesi znanje, čuvaj svoje srce!”, a u Republici Srbiji sprovodi se u organizaciji Udruženja kardiologa Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Srpske akademije nauka i umetnosti. Kampanja je usmerena ka prevenciji kardiovaskularnih bolesti, sa fokusom na zdrav način života i životne navike, što je posebno značajno za našu zemlju gde preko 50% stanovništva oboleva i umire od kardiovaskularnih bolesti. 
 
 
 
Opšta bolnica “Dr Đorđe Joanović” Zrenjanin, Dom zdravlja Zrenjanin, Crveni krst i Zavod za javno zdravlje Zrenjanin Svetski dan srca obeležavaju danas na Trgu slobode, kroz različite aktivnosti. Sinoć su, kao najava manifestacije, Mali most i zgrada Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”, osvetljeni crvenom dekorativnom rasvetom. 
 
 
 
Danas, od 10 do 17 časova na Trgu slobode, u dva šatora vršiće se pregledi građana, meriti krvni pritisak i nivo šećera u krvi, davati saveti, deliti edukativni materijal. Deca iz Predškolske ustanove Zrenjanin, u  saradnji sa Školskim upravom Zrenjanin, kredama će crtati na pločniku svoje viđenje “Dana srca”. Učešće u programu će uzeti i Sportski savez grada, kroz promovisanje sportskih i fizičkih aktivnosti.