Zrenjanin sinoć bio domaćin manifestacije ''Dani Srpske u Srbiji''

Povodom 5. manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”, koja se od 16. do 21. septembra održava u dvadeset gradova i opština Srbije, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac organizovao je u Plavom salonu prijem za direktora Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađena Cicovića.

Prijemu su prisustvovali i zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica i pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura.

 

 

Cicović je istakao da je 2013. godine, kada je prvi put organizovana manifestacija, bilo malo programa, a puno želja i velike ambicije.

- Nismo očekivali da ćemo već petu godinu imati 32 programa u 45 izvođenja, i predstavljanje Republike Srpske u 20 gradova Srbije. Pripremili smo i predstavljanje naše privrede, nauke, umetnosti, naravno i naše kulture, a poseban akcenat dali smo na programe koji su u funkciji očuvanja naše tradicije, običaja, jezika i pisma. Ove godine učestvuje više od osam stotina izvođača. Već sada, na osnovu dosada realizovanih programa, potpuno smo zadovoljni i mislim da smo na najbolji način predstavili Republiku Srpsku - rekao je on ukazujući da su u sklopu toga organizovana i dva privredna susreta između republike Srpske i Srbije.

 

 

U sklopu programa manifestacije, u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović” održan je etno-program “Hercegovačko sijelo”, u izvođenju KUD “Jovan Dučić” iz Trebinja.

U me Grada prisutnima se obratio zamenik gradonačelnika Santovac istakavši da se Grad Zrenjanin i ove godine sa velikim zadovoljstvom uključio u manifestaciju “Dani Srpske u Srbiji”. 

 

 

- Drago nam je što je ona doživljava već peto izdanje, što slavi mali jubilej i što se već može nazvati tradicionalnom. Raduje i sve veći broj gradova i opština domaćina, kao i rekordan broj programa i izvođenja - više od 40. Srpska i ove godine predstavlja Srbiji najnovija zbivanja u kulturi, prosveti, nauci, sportu, a nekako je prirodno da jedna od odrednica na tom putu bude i Zrenjanin. Mnogo je razloga za to, jer nas za gradove i sela iz Republike Srpske vezuju brojne istorijske, neraskidive veze. Stanovništvo u većem broju naših sela gotovo je u potpunosti poreklom iz različitih krajeva Srpske i ti se koreni nikada ne mogu iščupati, niti oslabiti. Zato su danas Zrenjanin i Trebinje bratski gradovi, zato su nam Laktaši bratska opština, zato sve bolju saradnju ostvarujemo i sa Bijeljinom, Višegradom, Bilećom, zato su se sprijateljila i zbratimila i naša sela - rekao je Santovac.  

 

 

Naveo je i da Grad Zrenjanin i lokalna samouprava nastoje da ostvare prijateljske i bratske veze sa gradovima i opštinama u svim delovima Republike Srpske i da će na tome raditi i ubuduće. 

- Državna rukovodstva Srbije i Srpske treba da razgovaraju o strateškim projektima, investicijama i infrastrukturnom povezivanju, ali ona neposredna, životna saradnja između naroda s jedne i druge strane Drine najbolje se ostvaruje i produbljuje na nivou gradova, opština i mesnih zajednica - rekao je on, ukazujući da kultura, tradicija i običaji, kao i sport, čine delove mozaika saradnje koji se najlakše sklapaju i otvaraju mogućnosti za dalju nadgradnju, širenje i unapređenje te saradnje.