Državna sekretarka Stana Božović u Lazarevu i Žitištu: podrška Vlade Srbije osnaživanju seoskih žena

Povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana seoskih žena, Grad Zrenjanin i Opštinu Žitište danas su posetile državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović i pomoćnica ministra Nina Mitić. Zajedno sa načelnicom Srednjebanatskog upravnog okruga Snežanom Vučurević, gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem, njegovim pomoćnikom Draganom Ćapinom, predsednikom Opštine Žitište Mitrom Vučurevićem i poslanicom u Skupštini AP Vojvodine Stojankom Lekić, one su obišle tri domaćinstva u Lazarevu i Žitištu u kojima se žene uspešno bave zanatstvom, preduzetništvom i poljoprivredom, a potom i razgovarale sa ženama sa teritorije Opštine Žitište, na tribini organizovanoj u tom mestu.
 
 
 
U Lazarevu su Božovićeva i Mitićeva posetile domaćinstvo Milanke Furtule, koja se bavi proizvodnjom različitih vrsta mreža od kanapa i Anice Batinić, proizvođača meda i proizvoda na bazi meda, a u Žitištu domaćinstvo Ane Koso, proizvođača povrća u plastenicima. Sve tri žene s velikim uspehom se bave tim poslovima, od njih ostvaruju i značajne prihode za svoja domaćinstva, a koriste i različite vrste subvencija od strane lokalne samouprave, Pokrajine i Republike Srbije, što su posebno istakle tokom današnjeg razgovora.
 
 
 
Državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović istakla je, nakon današnje posete, da Vlada Republike Srbije želi da pošalje poruku da država, kroz zakone i institucije, stvara pravi ambijent za podršku ženama uopšte, kao i ženama na selu, i njihovom osnaživanju.
„Resorno ministarstvo po prvi put ima sektor koji će se baviti samo unapređivanjem položaja žena, odnosno pitanjima rodne ravnopravnosti i aktivne uloge žena u društvu. Ova domaćinstva, koja smo danas posetili, pružaju najbolji mogući primer kako su žene organizovane, kako rade i koju podršku imaju od strane svoje lokalne zajednice. Ove žene daju primer i osnažuju i druge žene, i na ovakav način se pruža podrška i društvenoj zajednici”, rekla je državna sekretarka i dodala da  Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na čelu s ministrom Zoranom Đorđevićem, aktivno radi na merama i programima koji će pružati podršku i ovim, i svim ostalim ženama, jer analize pokazuju, ne samo u Srbiji, već i u svetu, da su žene na selu u najtežem položaju.
 
 
 
“Posebno je to izraženo u ruralnim delovima zemlje, gde žena nema podršku, jer podaci pokazuju da ona vodi domaćinstvo, da brine o deci, aktivno učestvuje u poljskim radovima, brine o starim roditeljima, a najmanje se pita o poslovima upravljanja i pitanjima vlasništva. U tom smislu će i lokalna samouprava i država pomoći da se maksimalno pruži podrška ženama na selu. Razgovaraćemo zajedno i timski i dogovarati se o daljim merama i aktivnostima usmerenim ka tome, sledeći najbolje primere prakse, poput ovih u Lazarevu i Žitištu”, kazala je Stana Božović.  
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić podsetio je da je prošle godine, na današnji dan, Zrenjanin bio uspešan domaćin Sajma stvaralaštva seoskih žena Vojvodine, i da pridaje značaj obeležavanju Međunarodnog dana seoskih žena. 
“Prepun Trg slobode prošle godine, na kom su svoje stvaralaštvo predstavile i žene sa teritorije Zrenjanina i celog srednjeg Banata, uz žene iz drugih delova Vojvodine, doneo je sjajnu manifestaciju na kojoj smo mogli da vidimo šta sve žene rade i čime se bave. Ove godine obilazimo seoska domaćinstva u Zrenjaninu i Žitištu i mislim da mnogo toga dobrog i lepog može da se vidi, kako žene koje imaju preduzetnički duh stvaraju, rade i od tog rada značajno doprinose izdržavanju svojih porodica”, rekao je gradonačelnik. 
 
 
U Lazarevu su domaćini, predsednik Saveta mesne zajednice Radovan Tihomirović i odbornik Skupštine grada iz tog mesta Nenad Joksimović, gošće iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja upoznali i sa Anicom Batinić, preduzimljivom meštankom koja vodi Društvo pčelara “Cvet Banata” u tom selu i pčelarsku zadrugu “Zlatna košnica”. Pčelarstvo Anici i njenoj porodici predstavlja osnovni izvor prihoda, a uz med, bavi se i proizvodnjom čitavog niza produkata na bazi meda. 
 
 
“Imam registrovano poljoprivredno gazdinstvo i pčelarstvom se bavim već 16 godina, a poslednjih pet godina moja porodica isključivo živi od pčelarstva. Nadam se da ćemo u nekom narednom periodu, pored meda, povećati proizvodnju ostalih pčelinjih proizvoda. Koristimo podsticajna sredstva od Grada Zrenjanina, i zahvalila bih se lokalnoj samoupravi što su prepoznali pčelarstvo kao jednu granu poljoprivrede koja je u usponu i koja može da obezbedi proizvođačima pristojan život. Koristimo i sredstva Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, a pomaže nam i Republika, jer ima ozbiljne podsticaje za pčelarstvo”, objašnjava Anica Batinić. 
 
 
Nakon posete domaćinstvu Ane Koso koja se, sa suprugom, bavi proizvodnjom povrća u plastenicima, državna sekretarka Stana Božović i pomoćnica ministra Nina Mitić, razgovarale su u Žitištu sa ženama s teritorije te opštine. Tokom susreta bilo je reči o mogućnostima za pokretanje sopstvenog biznisa, načinu konkurisanja i korišćenja podsticajnih sredstava, razvijanju poslovne ideje, a predstavljena je i izložba radova žena sa teritorije Opštine Žitište koje su dobila podsticajna sredstva prethodne godine i zahvaljujući tim sredstvima razvile ili unapredile određenu vrstu preduzetništva.  
 
 
 
Ideja o obeležavanju Svetskog dana seoskih žena pokrenuta je 1995. godine tokom 4. Konferencije UN o ženama u Pekingu i obeležava se svake godine 15. oktobra. Seoske žene širom sveta imaju važnu ulogu u razvoju seoskih područja, ali su još uvek izložene različitim oblicima diskriminacije. Njihova uloga, kako u društvu i lokalnoj zajedni, tako i u porodici nije prepoznata. One su marginalizovane, a posao koji svakodnevno obavljaju je potcenjen i nepriznat.
 
Smisao obeležavanja Dana seoskih žena je da podseti društvo koliko duguje seoskim ženama i vrednuje njihov rad, obezbedi ravnopravan pristup i potpuno učešće u odlučivanju, kao i kreiranju razvojnih politika na selu koje će priznati njihovu ulogu u unapređenju razvoja poljoprivrede i sela, bezbednosti hrane i smanjenja siromaštva.