Gradonačelnik: uskoro nas očekuje realizacija značajnih infrastrukturnih radova

Konferencija za novinare na kojoj je o značajnim infrastrukturnim projektima govorio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić održana je danas u Multimedijalnoj sali.

Gradonacelnik je rekao da je početkom ovog meseca u Beogradu potpisan Protokol o saradnji na izradi planske i tehničke dokumentacije za projekte Novi Sad-Zrenjanin i Zrenjanin-Borča.

Taj protokol je potpisan u okviru zajedničke sednice vlada Republike Srbije i AP Vojvodine i kako je tada rečeno, predstavlja prvi korak u izgradnji dve važne saobraćajnice za Banat i Vojvodinu, koje će omogućiti da Novi Sad, Beograd i Zrenjanin budu još bolje povezani.

 

 

Izrada planske i tehničke dokumentacije finansiraće se iz republičkog i pokrajinskog budžeta, u iznosu od po 50 odsto.

- Mislim da bolja vest za Zrenjanince odavno nije stigla sa pokrajinskog i republičkog nivoa i mislim da nema potrebe objašnjavati koliko nam to znači. Dugo se već govori o toj brzoj deonici od Beograda do Zrenjanina, ali, radiće se planska dokumentacija i biće završena u prvoj polovini 2018. Godine i do tada će se znati i kada će se krenuti u realizaciju. A, šta znači brzi put Beograd - Zrenjanin, Zrenjanin - Novi Sad, sigurno novo otvaranje ka tim gradovima i bolje povezivanje, zanimljiviji ćemo biti investitorima i brže ćemo stizati do tih destinacija - rekao je gradonačelnik.

 

 

 Izgradnja ovih saobraćajnica doprineće i smanjenju gužvi, a ceo projekat ne radi se slučajno. 

- Radila su se istraživanja, brojali automobili i vozila koja tuda prolaze, studija opravdanosti je urađena. Postoji i idejno rešenje koje je radio CIP, a oformili smo i zajedničko telo sa naše strane, radna grupa, koja će pomagati ljudima u Ministarstvu saobraćaja, a tu radnu grupu vodi gradski većnik Dragan Vujović i ona ima stručne ljude. Ostalo je samo pitanje gde će biti kružne raskrsnice koje će povezivati Ečku, Stajićevo i čentu i to je nešto što je ostalo nepoznato, ali, sve ostalo se zna - naglasio je gradonačelnik Janjić.

 

 

On je ukazao i da je na poslednjoj sednici Skupštine grada Zrenjanina usvojena odluka o izradi plana detaljne regulacije radne zone “Jugoistok - Ečka 2” , na osnovu kojih se ta zona sa sadašnjih 74 hektara širi na 550 hektara površine namenjene investitorima.

 

 

- Kada završimo plan detaljne regulacije krećemo i u infrastrukturno opremanje tog dela i 550 hektara industrijske zone ne verujem da ima bilo koji grad u Srbiji. Ne radimo to napamet, velika je zainteresovanost za dolazak investitora u Zrenjanin , a mi moramo uraditi pripremu, odnosno opremanje industrijskih zona. Zbog toga ovu zonu širimo na 550 hektara i mislim da je to ono što će proizvesti dolazak, što stranih, što domaćih investiora i otvaranje radnih mesta - rekao je Janjić.

 

 

Govoreći o planovima i važnim infrastrukturnim projektima, gradonačelnik je ukazao i da su Putevi Srbije raspisali krajem septembra ove godien raspisali dve javne nabavke koje se tiču Zrenjanina.

 

 

Prva se tiče sanacije kolovozne konstrukcije na državnom putu I-B reda br. 13, kružna raskrsnica sa ulicama Pere Dobrinovića i Baranjska (kod autobuske stanice), a druga sanacije kolovozne konstrukcije na državnom putu I-B reda br. 13, kružna raskrsnica I-B reda br. 13 sa obilaznicom oko Zrenjanina.

 

 

- Investitor su Putevi Srbije, mi smo suinvestitor , odnosno investiraćemo deo projekta i to će vrlo brzo biti realizovano, da li ove, ili početkom nove građevinske sezone 2018. godine, znaćemo krajem sledeće nedelje. Mislim da su sve ovo dobre vesti za Zrenjanin, kao i to što Vlada republike Srbije i Vlada vojvodine u svom planu ima ove velike infrastrukturne objekte koji se tiču Zrenjanin, jer, ne može gradski budžet da podnese ovako velike investicije, i to je ono što me raduje - istakao je gradonačelnik Zrenjanina.

 

 

On je ukazao i da će izgradnja novih saobraćajnica uticati na dolazak investicija, koje su važne koliko i ulaganje u infrastrukturno opremnaje naših industrijskih zona.  

 

 

 Video prikazan na konferenciji: