IT kompanija ''Lanako'' iz Banja Luke otvara Razvojni centar u Zrenjaninu

Vodeća kompanija u oblasti informacionih tehnologija u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, koja širi poslovanje u Srbiji i u regionu, “Lanako - Informacione tehnologije” d.o.o. iz Banja Luke, dolazi i u Zrenjanin i u našem gradu otvoriće Razvojni centar. To je danas usaglašeno potpisivanjem trojnog sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji, između te kompanije, Grada Zrenjanina i Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin”.
 
 
 
Potpise na Sporazum stavili su osnivač i direktor kompanije “Lanako - Informacione tehnologije” Nebojša Ninić, dekanka TF “Mihajlo Pupin” Zrenjanin Dragica Radosav i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, a prisustvovali su predstavnici kompanije, fakulteta i član Gradskog veća grada Zrenjanina, Slaviša Vlačić
 
Kako je istakao Radišić, slični sporazumi potpisani su pre nekoliko godina sa firmama u IT sektoru koje danas uspešno posluju u Zrenjaninu, ali je ovaj sporazum poseban jer definiše otvaranje Razvojnog centra.
“Radi se o firmi koja ima proizvod, to je nešto što je najvažnije, i to uvek ističemo, da su nam potrebni finalni proizvodi. Ova firma dugo i uspešno posluje, ima softverske proizvode čiji plasman na tržištu joj omogućuje da održava te programe i da ima dovoljno prostora za razvoj softvera u javnom sektoru i u Srbiji, jer to zaista uspešno rade u Republici Srpskoj. Ova saradnja nam je posebno značajna, jer će u nju biti uključeni i studenti i na tome se posebno zahvaljujem i našem Tehničkom fakultetu”, istakao je Radišić.
 
 
Direktor “Lanako - Informacione tehnologije” d.o.o. mr Nebojša Ninić rekao je da je saradnja između kompanije i grada Zrenjanina inicirana i uspostavljena zahvaljujući Dragoljubu Krneti, menadžeru sektora za razvoj softvera u “Lanaku”, koji je studije završio upravo na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin”.
“Kontakti su počeli još dok je on studirao i to traje već desetak godina. “Lanako” inače postoji već 27 godina, imamo više od 300 zaposlenih, radimo isključivo svoje proizvode, za globalno tržište, za javni i privatni sektor, a naš softver imaju i neke velike privatne kompanije, ali i vlade u regionu. Prepoznala nas je i Londonska berza, na koju smo pozvani da izađemo, kao jedna od najperspektivnijih firmi regiona. Sarađujemo direktno, bez posrednika, i sa najvećim svetskim softverskim kompanijama, koje su nam pomogle da razvijemo sopstvene tehnologije. Cilj nam je da postanemo najveća IT kompanija i u Srbiji, mislim da to možemo”, objašnjava Ninić.           
 
 
Dekanka TF “MIhajlo Pupin” Dragica Radosav očekuje uspešnu saradnju u narednom periodu i pronalaženje zajedničkog interesa, s ciljem održanja, kako je rekla, “u nemilosrdnoj IT utakmici na tržištu”.
“U njoj svi potražuju IT stručnjake, a s druge strane, naš grad želi da ih zadrži baš ovde, da iz njega ne odu. Utoliko je veći uspeh ovog Sporazuma, jer će firma “Lanako” biti prisutna na ovim prostorima, što donosi i mogućnost za razvoj grada, zapošljavanje mladih stručnjaka. Ova firma poznata mi je sigurno već desetak godina, tokom kojih pratim njen razvoj i koja je, kao domaća firma, zaista postala gigant u regionu”, kazala je Radosav. 
 
 
Potpisivanjem Sporazuma o saradnji postavljene su osnove da se na Tehničkom fakultetu u Zrenjaninu, u okviru akreditovanih studijskih programa, školuju stručni kadrovi za potrebe kompanije “Lanako”, kao i da se unapređuje istraživanje od strane fakulteta za potrebe razvoja softverskih rešenja i proizvoda za domaće i strano tržište. Takođe, definisane su i aktivnosti u vezi sa dokvalifikacijom i prekvalifikacijom kadrova za razvoj i testiranje softvera. Radi sprovođenja Sporazuma, strane potpisnice formiraće Koordinaciono telo od sedam članova. 
 
 
 
Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” bio je danas i domaćin Međunarodne konferencije “Industrijsko inženjerstvo i zaštita životne sredine”, koju svake godine organizuje ta katedra fakulteta. Učesnike konferencije iz naše zemlje i inostranstva pozdravio je na otvaranju pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.