Izložba ''Epl kroz vekove'' od sutra u zrenjaninskom muzeju

U delu izložbenog salona Narodnog muzeja Zrenjanin sutra (četvrtak, 26. oktobar) u 10 časova biće svečano otvorena izložba “Apple kroz vekove“ iz Muzeja Epl proizvoda u Beogradu. Postavka predstavlja omaž pokojnom Stivu Džobsu, osnivaču kompanije, a svi eksponati dolaze iz privatne kolekcija Miodraga Popovića, direktora i vlasnika “Macole“ - ovlašćenog Epl trening centra, servisa i distributera.
 
 
Izložbu su danas najavili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, vlasnik kolekcije Miodrag Popović, PR Narodnog muzeja Sanja Vrzić i vlasnice franšize “Malac genijalac” u Zrenjaninu, suorganizatora izložbe, Biljana Manić Stojanov i Senka Nenadić
 
Pomoćnik gradonačelnika Radišić rekao je da i organizovanje jedne ovakve izložbe ide u prilog naporima Grada Zrenjanina da postane ozbiljan IT centar u našoj zemlji.
“Cilj nam je da organizujemo različite aktivnosti i sadržaje u toj oblasti, uključujući i korišćenje alata i tehnologija koji nisu vezani samo za personalne računare. Imaćemo prilike da vidimo kako se razvijala ova čuvena IT kompanija, šta je to novo kod Epl-a, kakva je tehnologija korišćena za njihove računare u prošlosti. Ovo je prilika i za početak saradnje s distributerima i zastupnicima Epl-a i najava novih formi edukacije u oblasti onih softverskih alata koje podržavaju Epl tehnologije”, istakao je Radišić. 

 
Biljana Manić Stojanov rekla je da za IT sferu vlada veliko interesovanje u gradu, te da će, pored izložbe u Narodnom muzeju, sutra u hotelu “Vojvodina” biti održan prvi sastanak svih IT klastera  Srbije, a u saradnji s preduzećem “Macola” u Zrenjaninu će biti  organizovan i Epl trening centar. 
“Sve ovo predstavlja još jednu priliku da dokažemo da Zrenjanin jeste IT centar i mesto gde se okuplja IT svet”, naglasila je ona. 
 
Zahvaljujući se na pozivu da ovu izložbu predstavi u Zrenjaninu, Miodrag Popović je istakao da će biti interesantno videti kako je nastajala najveća IT kompanija na planeti.  
“Predstavljene su sve njene faze, usponi i padovi, i pozivam sve Zrenjanince da pogledaju ovu zanimljivu postavku”, kazao je Popović.  
 
 
Posetioci izložbe moći će da Epl proizvode od 1978. godine pa sve do danas, uključujući Epl DOS iz 1978. godine, Mekintoš plus – naslednik Mekintoša 128K koji je prvi imao grafički interfejs, padajuće menije i prvi miš u istoriji personalnih kompjutera, Mekintoš SE/30 iz 1989. godine, prvi laptop u istoriji, kao i mnoge druge Apple proizvode, sve do savremenih iPhone-a, iPad-a, iPod-a...
 
Postavka će biti dostupna publici do 10. novembra 2017. godine, a ulaz je slobodan.