Kreću ''Senke nad Balkanom'' - najuzbudljivije scene snimane u zrenjaninskoj Gradskoj kući

U nedelju, 22. oktobra, u 20 časova, na prvom programu Radio-televizije Srbije biće emitovana prva od 11 epizoda nove serije Dragana Bjelogrlića – „Senke nad Balkanom“, u izvršnoj produkciji „Kobra filma“ iz Beograda. Najavljena kao „politička triler-drama, s elementima mistike“, serija je smeštena u period između dva svetska rata u Kraljevini Jugoslaviji i bavi se kombinovanjem stvarnih i izmišljenih događaja iz tog vremena na ovim prostorima. Rešavanje zamršenih zločina i misterija „povereno“ je glavnom liku, inspektoru Andri Tanasijeviću Tanetu, kog tumači sam Bjelogrlić. 
 
 
Ono što će posebno biti zanimljivo našim sugrađanima, jeste činjenica da su neke od najuzbudljivijih scena koje će biti emitovane na početku serije snimane krajem prošle godine u Zrenjaninu. Barokna sala Gradske kuće, jedna od najlepših baroknih sala u Srbiji po rečima reditelja Bjelogrlića, biće poprište jezivog zločina koji se dogodio tokom raskošnog bala pod maskama. Inspektor Tanasijević pokušaće da otkrije šta se i ko krije iza tog zločina, u scenama snimanim u enterijerima Gradske kuće i Gradskoj bašti. 
 
 
Pojedine scene „Senki nad Balkanom“ snimane su i u Savezničkoj i Svetosavskoj ulici, koje će, doduše, biti teško prepoznatljive na malim ekranima, jer je scenografija u njima u potpunosti prilagođena vremenu od pre skoro jednog veka. U Savezničkoj ulici pojaviće se izvesna fotografska radnja „Sarić“, pored već postojeće krojačke radionice, čija je zanimljiva reklamna tabla uspešno „odglumila“ navedeni period. Ulicom će se i „provozati“ legendarni zrenjaninski oldtajmer, vlasnika našeg proslavljenog olimpijca Milorada Stanulova.
 
 
Osim u Zrenjaninu, serija je snimana na nekoliko lokacija u Srbiji – Beogradu, Barandi, ali i u Republici Srpskoj, Rusiji i Makedoniji. Biće paralelno prikazivana na nacionalnim televizijama u Srbiji, Makedoniji, BiH, Sloveniji, Crnoj Gori, kao i u Ruskoj Federaciji. Pored Bjelogrlića koji igra glavnu ulogu, u "Senkama nad Balkanom" ćemo gledati i Andriju Kuzmanovića, Gordana Kičića, Žarka Lauševića, Mariju Bergam, ali i međunarodnu postavku koju čine slavni ruski glumci Aleksandar Galibin i Andrej Zibrov, kao i glumci iz regiona Goran Bogdan, Bojan Navojec, Toni Mihajlovski i Petar Arsovski.
 
Fotografije: printscreen, oficijelni trejler filma