Otvorena kancelarija Gradskog odbora Zrenjanin ''Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva Srbije''

U prisustvu predstavnika ambasade Ruske Federacije, Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije, čelnika “Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva Srbije” i funkcionera lokalne samouprave Grada Zrenjanina, danas je u Zrenjaninu svečano otvorena kancelarija Gradskog odbora “Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva Srbije”. Simboličnim presecanjem vrpce, kancelariju su otvorili prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji Nikolaj Pamilujko, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i  predsednik “Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva Srbije” Dragan Logvinov. Kancelarija se nalazi u zgradi nekadašnjeg “Komiteta”, u Ulici kralja Petra Prvog 4. 
 
 
Prethodno je za zvanice priređen prijem u Gradskoj kući, čiji su domaćini bili zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, a prisustvovali su Nikolaj Pamilujko, načelnik za ekonomsku saradnju Srbije i Rusije u Trgovinskom predstavništvu RF Jurij Agrapov, predstavnici “Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva Srbije” - predsednik Dragan Logvinov, zamenik predsednika Miodrag Nikolić-Feman, sekretar za ekonomsku saradnju Dragan Jovanović, predsednik Upravnog odbora Mirko Vasilijević i predsednik Opštinskog odbora na Zlatiboru Dragan Vuković, kao i predstavnici Gradskog odbora u Zrenjaninu - predsednica Vesna Kulundžić i pomoćnik Zoran Kovački.
 
 
Kako je navedeno u saopštenju Gradskog odbora, Zrenjanin je 17. grad u Srbiji u kome je osnovan odbor društva Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva. Društvo je osnovano radi afirmacije i negovanja duhovnih, privrednih, kulturnih, naučnih, sportskih i drugih vidova saradnje između srpskog, ruskog i beloruskog naroda, imajući u vidu kulturno-istorijsku celovitost ova tri naroda u istorijskom kontinuitetu i polazeći od toga da između njih postoje vekovne istorijske, civilizacijske i kulturne veze bazirane na slovenskoj pripadnosti, pravoslavlju i bliskosti jezika.
 
 
Govoreći o značaju otvaranja ove kancelarije u našem gradu, zamenik gradonačelnika Saša Santovac istakao je da je Grad Zrenjanin podržao njeno otvaranje, ističući, pre svega, ono što stoji i u zvaničnom nazivu - međusobno prijateljstvo tri naroda.
“Iskoristili smo danas priliku da razgovaramo ne samo o kulturnoj saradnji, nego i o mogućnostima privredne saradnje između Srbije, Rusije i Belorusije. Verujemo da će ova kancelarija omogućiti i dolazak ruskih i beloruskih privrednika u našu sredinu i biti most koji će spojiti privredu Zrenjanina i ovog regiona sa određenim regionima u tim državama, na dobrobit svih naših građana”, kazao je Santovac na današnjoj svečanosti.  
 
 
Značaj povezivanja tri bratska naroda naglasio je i Nikolaj Pamilujko, prvi sekretar ambasade Ruske Federacije, zadužen za ekonomska pitanja. 
“Otvaranje ove kancelarije predstavlja još jedan korak u razvoju bilateralnih odnosa između Ruske Federacije i Republike Srbije i ostvarenju ciljeva koje je zacrtala ambasada u Beogradu, a koji odgovaraju interesima naših naroda i naših zemalja. Nadamo se otvaranju sličnih kancelarija širom Srbije i daljem uspešnom radu”, poručio je Pamilujko. 
 
 
Dragan Logvinov, predsednik “Srpsko-rusko-beloruskog prijateljstva Srbije”, naglašava dobru atmosferu u kojoj je danas otvorena kancelarija i posebno zahvaljuje Gradu Zrenjaninu na pomoći i podršci pri osnivanju.   
“Već u narednih nekoliko dana imaćemo jednu privrednu delegaciju, organizovaćemo ovde i privredni savet u vezi sa izvozom naših proizvoda i nadam se uspešnom radu ove kancelarije”, rekao je Logvinov.  
 
U nastavku posete Gradu Zrenjaninu, gosti na otvaranju kancelarije posetili su i hram Svetog Arhangela Mihaila, poznat kao “Ruska crkva”.