Prilika za sezonske radnike da ostvare svoja prava

Sastanak povodom predstavljanja projekta “Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika” koji NALED sprovodi uz podršku Nemačke razvojne saradnje i uz učešće Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva finansija i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja održan je danas u Multimedijalnoj sali Gradske kuće.

 

 

 

Nebojša Žugić iz NALED-a rekao je da se o problemu sezonskih radnika u NALED-u bave od 2015. godine, a da je ove godine to i jedan od prioriteta Vlade Srbije budući da, prema nekim procenama oko pola miliona ljudi u našoj zemlji radi na crno, a od tog broja čak više od 300.000 u poljoprivredi. 

 

 

 

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić rekao je da je i za Grad Zrenjanin važno da se određene delatnosti uvedu u legalne tokove. 

- Zrenjanin ima problema sa brojem sezonskih radnika, ali to je verovatno problem zbog loših uslova za prijavu tih ljudi. Ovo je prilika da oni ostvare svoja prava, da imaju osiguranje jer svašta može da se desi tokom rada. Ovaj info dan je vrlo značajan jer se sada prikupljaju informacije i od poslodavaca i od radnika šta je to što treba da bude uključeno u novi zakon. Info dan se obavlja u svim lokalnim samoupravama. Imamo danas priliku da iznesemo svoje mišljenje, svoje stavove, i da sve to bude implementirano u novi zakon - rekao je on.

 

 

 

Na današnji sastanak pozvani su poslodavci iz oblasti poljoprivrede, kao i sezonski radnici (ili one koji su zainteresovani za dodatne izvore prihoda - iz kategorije nezaposlenih ili socijalno ugroženih) da dođu na skup, kako bi doprineli diskusiji i predstavili iskustva vezana za zapošljavanje sezonskih radnika.