Ozvaničena saradnja Istorijskog arhiva, Gradske biblioteke i lista ''Zrenjanin''

Potpisivanjem protokola u izložbenom salonu Istorijskog arhiva Zrenjanin danas je ozvaničena saradnja te ustanove, Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” i NIP “Zrenjanin”, a potpisivanje je upriličeno povodom 70. godišnjice Istorijskog arhiva i 65. godišnjice lista “Zrenjanin”. Istorijski arhiv priredio je i izložbu pod nazivom “Istorijski arhiv Zrenjanin, institucija sa velikim “I”, koja je takođe danas predstavljena javnosti i svečano otvorena u tom izložbenom prostoru.  
 
 
 
Potpise na protokol o saradnji stavili su direktorka Istorijskog arhiva Zrenjanin Mira Basta, direktor Gradske narodne biblioteke Milan Bjelogrlić i glavni i odgovorni urednik lista “Zrenjanin” Dalibor Bubnjević, u prisustvu gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, načelnice Srednjebanatskog upravnog okruga Snežane Vučurević, predstavnika političkog, privrednog i kulturnog života grada. Kako je istakla Mira Basta, saradnja će omogućiti stavljanje arhivskih resursa na što bolji uvid građanima, kroz zajedničko korišćenje tehničkih i drugih kapaciteta sve tri ustanove. 
“Naša je želja da što više koristimo savremene trendove digitalizacije, a jedan od prvih delova naše građe koji je digitalizovan su upravo primerci lista “Zrenjanin”, od prvog do poslednjeg broja, i koji će nakon ovog našeg projekta biti dostupni građanima i korisnicima naših usluga i putem sajtova, putem biblioteke, ili naše čitaonice. Naša je i obaveza prema široj zajednici da omogućimo što bolji pristup arhivskoj građi svima kojima je ona, iz različitih razloga, potrebna”, objasnila je Basta.    
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje obeležavanju dve značajne godišnjice. Kako je rekao, ovi datumi zavređuju svaku pažnju.
“Drago mi što Istorijski arhiv čuva građu koja je sve dostupnija našim građanima, ali i što svake nedelje izlazi naš lokalni list, koji takođe predstavlja neku arhivsku građu za budućnost. Podsetiću na onu krilaticu davno izrečenu, da ono što nije objavljeno u listu “Zrenjanin” nije se ni desilo u gradu”, naglasio je gradonačelnik. 
 
Prigodnim obraćanjima, o godišnjici lista "Zrenjanin" i značaju potpisanog protokola o saradnji govorili su i Dalibor Bubnjević i Milan Bjelogrlić. 
 
 
 
Izložbu “Istorijski arhiv Zrenjanin, institucija sa velikim “I” predstavio je autor, istoričar Filip Krčmar, istakavši da arhiv to zaista i jeste, te da priča o toj ustanovi umnogome prevazilazi uvrežena mišljenja o arhivima kao “suterenima života”, podrumskim spremištima prepunih stare hartije.
“Istorijski arhiv u Zrenjaninu mnogo je više od nekog arhivskog depoa, on je nepresušno  vrelo različitih priča, ljudskih životnih sudbina, čiji je samo mali deo predstavljen na izložbi, kroz prikaz rada ustanove od njenog osnivanja do danas”, kazao je Krčmar.   
 
 
Ovom prilikom Istorijskom arhivu uručena je i donacija Vojvođanske banke od deset personalnih računara, a tim povodom prisutnima se obratio direktor zrenjaninske filijale te banke Milan Lisov.