Dan vojnih veterana - 105 godina od primirja u Prvom balkanskom ratu

Danas se u Republici Srbiji obeležava Dan vojnih veterana, ustanovljen odlukom predsednika Republike Srbije i prvi put obeležen 2015. godine. Izabran je u znak sećanja na 4. decembar 1912. godine, kada je potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu, a oko 400 hiljada boraca Vojske Kraljevine Srbije steklo je zvanje "stari ratnik", odnosno veteran. Ove godine obeležava se, dakle, 105 godina od okončanja Prvog balkanskog rata, a treći put taj datum je i Dan vojnih veterana Srbije. 
 
 
 
Dan vojnih veterana obeležava se u svim jedinicama i ustanovama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u znak poštovanja i sećanja na one koji su za otadžbinu dali živote. Vojne delegacije, u saradnji sa lokalnim samoupravama i veteranskim udruženjima, polažu vence na spomen-kosturnice, spomenike palim borcima i žrtvama oslobodilačkih ratova širom Srbije. 
 
U Zrenjaninu je Dan vojnih veterana obeležen prijemom u Gradskoj kući za predstavnike udruženja i organizacija boraca oslobodilačkih ratova, članove porodica i potomaka poginulih boraca. Domaćini su bili predstavnici Vojske Srbije - garnizona u Zrenjaninu i Grada Zrenjanina, u čije ime su prijemu prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Dragan Ćapin, članovi Gradskog veća Slaviša Vlačić i Pero Pilipović. Prisutnima su se obratili pukovnik Živica Ognjanov, komandant zrenjaninskog garnizona, načelnica Srednjebanatskog okruga Snežana Vučurević i predsednik Srpskih ratnih veterana u Zrenjaninu Željko Vujković
 
 
 
Tom prilikom je prisutnima pročitana i čestitka načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Ljubiše Dikovića
 
Pukovnik Živica Ognjanov podsetio je da je Dan vojnih veterana ustanovljen odlukom Predsednika Republike Srbije i da se u Zrenjaninu obeležava treći put. 
“Na nivou Garnizona Zrenjanin obeležavamo ovaj dan vojnih veterana, vojnih ratnika, i na taj način odajemo počast i priznanje svim vojnim veteranima, svim vojnim ratnicima, za sve ono što su učinili za otadžbinu, za ovaj narod, u saradnji sa udruženjima vojnih penzionera i vojnih veterana, sa lokalnom samoupravom Grada Zrenjanina i nastavićemo s ovom tradicijom i ubuduće”, kazao je Ognjanov.   
 
 
 
 
Nakon skupa u Gradskoj kući, delegacije Vojske Srbije, Grada Zrenjanina, Organizacije rezervnih vojnih starešina, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih položile su vence na spomen-obeležje poginulim sa teritorije Grada Zrenjanina u ratnim sukobima na teritoriji bivše Jugoslavije, od 1991-99. godine. U ime Grada Zrenjanina venac su položili pomoćnik gradonačelnika Dragan Ćapin, član Gradskog veća Slaviša Vlačić i zamenica sekretara Skupštine grada Svetlana Grujić