Montažne kuće za dve izbegličke porodice

U Multimedijalnoj sali Gradske kuće organizovana je danas primopredaja ključeva za dve montažne kuće - u Elemiru i Tarašu, porodicama izbeglih lica, koja su stekla to pravo na osnovu konkursa Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.

 

 

Primopredaji su prisustvovali predstavnici Jedinice za upravljanje projektima, pri Komesarijatu, Povereništva za izbeglice grada Zrenjanina i Grada Zrenjanina, a ključeve je uručio pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura. 

 

 

On je podsetio da je Zrenjanin pre dvadeset pet godina bio sigurno utočište velikom broju migracionih grupa. 

- Tokom nedavne posete pomoćnika komesara za izbeglice mi smo ocenjeni kao veoma aktivna lokalna samouprava, u smislu privlačenja sredstava za ovu namenu. U skladu sa tim mi smo u proteklih deset godina privukli sto miliona dinara za trajno stambeno zbrinjavanje izbeglih lica, a u narednom periodu, po završetku ciklusa, dakle, 2019. godine, plan je da to bude 300 miliona. Lokalna samouprava jeste veoma aktivna kada je privlačenje sredstava za ovu namenu u pitanju, a danas su još dve porodice trajno stambeno zbrinute - rekao je pomoćnik Salapura zahvalivši stručnim službama u našem gradu, kao i Komesarijatu za izbeglice i migracije, Vladi Republike Srbije i dontorima koji su pomogli da se rešavaju ovakvi problemi, na pravi način.  

 

 

 

Predrag Kleut i Milan Rađenović koji su u naš grad devedesetih godina došli iz Hrvatske kazali su da su se do sada snalazili na razne načine i da će im ova donacija mnogo značiti, a da, nažalost, još ima onih koji ne znaju da na ovakav način mogu trajno rešiti stambeno pitanje. 

 

 

Jelena Tomić, menadžer za odnose sa javnošću Jedinice za upravljanje projektima kazala je da su kuće danas dodeljene u sklopu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja čiji je cilj trajno zbrinjavanje lica sa prostora BiH i Hrvatske, a svi koji sada žive na teritoriji Srbije kroz ovaj program, koji se finansira od sredstava Banke za razvoj Saveta Evrope, mogu sebi obezbediti pomoć.

Ove godine, kako je navela, dodeljeno je 100 montažnih kuća, a na početku naredne godine biće dodeljeno još 20.