Novogodišnja svečanost - dodeljene Nagrade grada Zrenjanina za 2017. godinu

Tradicionalna novogodišnja svečanost održana je danas u Gradskoj kući, uz prisustvo čelnika lokalne samouprave, ministra privrede u Vladi Republike Srbije Gorana Kneževića, pokrajinskih sekretarijata, brojnih zvanica, predstavnika javnog života grada i gostiju svečanosti. Na svečanosti je dodeljeno najznačajnije godišnje priznanje, za postignute rezultate u različitim oblastima od interesa za Grad Zrenjanin - Nagrada grada Zrenjanina. Domaćini su bili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović, koji su i uručili Nagradu grada ovogodišnjim laureatima.
 
 
 
Novogodišnju čestitku svim gostima i građanima Zrenjanina uputio je gradonačelnik Janjić, uputivši posebne čestitke dobitnicima Nagrade grada Zrenjanina. 
“Svi smo ponosni na naše sugrađane koji su se istakli u sportu, privredi, ponosni smo na naše horove, ljude koji su postigli visoke rezultate u obrazovanju. Prethodne godine smo se trudili da ovaj naš grad bude bolje mesto za život, da bar za malo pomerimo taj kvalitet naviše. Rezulat je sedam novih investitora, koji otvaraju svoje pogone, što u industrijskoj zoni, što u nekim starim, devastiranim pogonima našeg grada. Jedan smo od retkih gradova koji proširuju industrijsku zonu, na 550 hektara i verovatno neću otkriti ništa novo ako kažem da i Vlada Republike Srbije i lično predsednik države pregovaraju sa jednom velikom stranom kompanijom i mi očekujemo da to realizujemo u 2018. godini”, naveo je Janjić.     
 
 
Podsetio je da je otvorena sjajna sportska sala u Ečki, rekonstruisana hala “Medison”, da su organizovana brojna sportska takmičenja u gradu, a da velike ambicije postoje za narednu godinu.
“Radićemo udruženo sa Pokrajinom i Republikom, očekujemo vrlo brzo, početkom građevinske sezone da krene konačno izgradnja mosta na Begeju, na trasi obilaznice i asfaltiranje u Gradnuličkom ataru, tako da posle niza godina konačno krećemo u realizaciju tog ambicioznog projekta. Razgovaramo sa još nekoliko velikih investitora, mimo ovog što sam ga pomenuo, i veliki sam optimista što se tiče rešavanja najvećeg problema u gradu, a da nije voda, a to je zapošljavanje. Samo u ovoj godini jedna zrenjaninska kompanija je zaposlila više od 2000 ljudi, što je rezultat vredan pažnje ne samo u nađem gradu, nego i u celoj Srbiji”, poručio je gradonačelnik, osvrnuvši se i na ono čime nije zadovoljan. 
 
 
“To je pomenuta fabrika vode. Nismo uspeli to da realizujemo 2017. godine, mogu da kažem iz formalnih razloga, ali ova administracija će rešiti taj problem vrlo brzo i Zrenjaninci će ubrzo imati zdravu  pijaću vodu u svojim česmama”, izrazio  je svoje uverenje Čedomir Janjić i svim sugrađanima poželeo ličnu sreću i dobro zdravlje. 
 
Na samom početku današnjeg programa prigodnu novogodišnju pesmu otpevali su mali pevači Gradskog dečjeg hora Kulturnog centra Zrenjanina, pod upravom Senke Milisavljević
 
 
 
"Nagradu grada Zrenjanina" ove godine je zaslužilo petoro pojedinaca i tri kolektiva:
 
Dobitnici pojedinačne Nagrade grada Zrenjanina za 2017. godinu
 
Doktor tehničkih nauka, dipl. mašinski inženjer dr Milorad Rančić
Završio je studije mašinstva u Beogradu, magistrirao je na Univerzitetu u Nišu, doktorsku tezu odbranio je na Mašinskom fakultetu u Beogradu. Naučna usavršavanja sticao je na univerzitetima u Ukrajini, Rusiji i Nemačkoj. 
Predaje na Višoj tehničkoj školi u Zrenjaninu, danas Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija, gde je u nekoliko navrata biran za rukovodioca i gde i sada obavlja funkciju direktora. 
Od diplomiranja do danas intenzivno je radio na primeni savremenih dostignuća u mašinskoj tehnici. Sam ili sa saradnicima uradio je preko 50 tehničkih projekata i rešenja, realizovanih u različitim granama industrije. 
Aktivno učestvuje u svim transformacijama Više tehničke škole, radu stručnih i strukovnih organizacija, organizator je više festivala nauke i zaslužni član  Saveza inžinjera i tehničara  Srbije.  
Priznanje dobija za dostignuća u mašinskoj tehnici, dugogodišnji naučno-istraživački rad i društveno angažovanje;

 
Generalni direktor kompanije “Drekslmajer Automotiv” Mihael Vagner
Kompanija na čijem je čelu dobitnik “Nagrade grada” počela je s radom u Zrenjaninu 2008. godine, kao najveća grinfild-investicija u novoj industrijskoj zoni "Bagljaš". Ogranak u našem gradu osnovan je krajem 2007. godine, i pre samo nekoliko dana kompanija je obeležila deceniju prisustva u Zrenjaninu. 
Kompanija se od samog starta pozicionirala kao poslodavac koji želi da uposli što više naših sugrađana, te je broj zaposlenih rastao iz godine u godinu. Dva puta su značajno prošireni proizvodni kapaciteti, rastao izvoz i uposleno, trenutno, 5.000 radnika. 
On lično dao je značajan doprinos razvoju kompanije, ali i istakao jasnu korporativnu društvenu odgovornost. Stavovi da kompanija smatra sebe partnerom regiona i treba da doprinese razvoju lokalne zajednice u kojoj posluje, svrstavaju ga među poslodavce koji daju pečat i ukupnom razvoju Grada Zrenjanina.
Priznanje dobija kao rukovodilac najvećeg poslodavca i izvoznika u našem gradu i regionu, kao i povodom desete godišnjice od osnivanja u našem gradu. 
Nagradu je, umesto odsutnog direktora, primila menadžerka korporativnih komunikacija u kompaniji, Jasmina Krecul Reljin.
 
 
Generalni direktor kompanije “Fulgar Ist” Adolfo Karlo Perosi
Nagradu grada zaslužio je ove godine još jedan uspešan rukovodilac, generalni direktor italijanske kompanije koja je od prvog dana prisustva u Zrenjaninu postavila visoke privredne standarde. Počela je među prvima s radom u industrijskoj zoni na Bagljašu, i u proleće naredne godine obeležiće deceniju uspešnog rada i prisustva u našem gradu, tokom kog je tri puta proširivala proizvodne kapacitete. 
Od samog dolaska u Zrenjanin na čelu kompanije je ličnost koja nije želela da bude samo jedan od stranih investitora u našim industrijskim zonama, već i da na druge načine doprinese ukupnom razvoju grada. Pripadnost Zrenjaninu iskazao je i time što je postao stanovnik Elemira, gde je prihvaćen na najlepši način.   
Osim što je bio uključen u rad gradskog saveta za zapošljavanje, jedan je od najboljih promotera našeg grada među italijanskim kompanijama i investitorima. Danas u Zrenjaninu posluje 6 preduzeća iz te zemlje, koja obezbeđuju egzistenciju značajnom broju naših sugrađana. Aktivno se uključio i u akciju “Dani italijanske privrede u Zrenjaninu”, kojim su ta preduzeća promovisala svoje aktivnosti među zrenjaninskim srednjoškolcima. 
Priznanje dobija za doprinos privrednom razvoju grada i desetogodišnje prisustvo i ekspanziju u Zrenjaninu. 
Nagradu je primila asistentkinja direktora, Mirjana Vujinović.

 
Član Rvačkog kluba “Proleter” i reprezentacije Srbije, evropski šampion Kristijan Fris
Zrenjanin je bio, jeste i biće grad sportova. A u toj plejadi, posebno  mesto zauzima rvački sport, zahvaljujući brojnim osvajačima medalja na najvećim takmičenjima. Naš dobitnik Nagrade punih 13 sezona doprinosi uspesima Rvačkog kluba “Proleter”. Tokom godina provedenih na strunjači osvojio je 6 medalja na seniorskim šampionatima Mediterana, Evrope i sveta, pošto je prethodno bio i najbolji junior Evrope. Kao kapiten, predvodio je “Proleter” do nekoliko titula državnog prvaka u ekipnoj konkurenciji.
Maja ove godine, u Novom Sadu, postao je prvak Evrope i osvojio prvu medalju u rvanju za Srbiju na evropskim šampionatima od njene samostalnosti. Do titule je stigao nakon četiri pobede i niza uspeha koji su ga doveli do učešća na ovom takmičenju.
Pravi je primer uspešnog sportiste, koji svojim rezultatima i pristupom sportu i zdravom načinu života može biti primer, pre svega mladima, kako se treba boriti za boje svog kluba, svog grada i svoje zemlje. 
Priznanje dobija za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu i sportsku afirmaciju grada.
 
 
Član Rvačkog kluba “Proleter” i reprezentacije Srbije, svetski šampion Viktor Nemeš 
Klupski je drug Kristijana Frisa, sa kojim brani boje rvačkog kluba “Proleter”. Dosegao je ove godine najviše sportske visine i postao prvak sveta na šampionatu u Parizu. 
Rođen je u Senti, ali najveće sportske uspehe postiže kao član zrenjaninskog kluba, za koji se takmiči u protekle četiri godine. Bio je evropski šampion u konkurenciji do 23 godine, vicešampion na Evropskim igrama i prvak Mediterana. Prošle godine osvaja srebrnu medalju na Evropskom šampionatu za seniore. 
Zablistao je avgusta ove godine u Francuskoj, stigavši do titule svetskog šampiona nakon pet sjajnih pobeda. 
Priznanje dobija za osvojenu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu i sportsku afirmaciju grada.
 
 
Dobitnici kolektivne Nagrade grada Zrenjanina za 2017. godinu
 
Novinsko-izdavačko preduzeće "Zrenjanin"
Prvu je dobilo preduzeće koje je već 65 godina, slobodno možemo reći, deo svakog zrenjaninskog domaćinstva. Počelo je s radom kada nije bilo ni televizije, a o današnjim informacionim tehnologijama moglo je samo da se mašta. Kroz sva ta vremena, zadržalo je istu, uspešnu ulogu - da informiše, izveštava, najavljuje, komentariše, obaveštava građane Zrenjanina i regiona srednjeg Banata o svemu što je značajno, o svemu što ih interesuje. 
Danas je petak, a kao i svakog petka, decenijama unazad, pred nama je novi broj nedeljnika “Zrenjanin”, upakovanog po meri čitalaca. Vremenom se profilisao kao najtiražniji nedeljnik u Srbiji. Preživeo je različite transformacije i društvene promene i danas značajno doprinosi ne samo kvalitetu informativnog prostora u gradu, već i unapređenju celokupne privrede regiona, kao privredno akcionarsko društvo. 
Nagradu dobija povodom 65. godišnjice poslovanja kao izdavača najtiražnijeg regionalnog nedeljnika u Srbiji i doprinosa informisanju žitelja grada Zrenjanina i srednjebanatskog regiona;
Nagradu je primio glavni i odgovorni urednik lista “Zrenjanin” Dalibor Bubnjević.
 
 
Stonoteniski klub invalida Zrenjanina “K2”
Ovaj sportski stonoteniski klub funkcioniše duže od decenije i jedan je od najuspešnijih klubova osoba s invaliditetom na teritoriji Republike Srbije. U svojim redovima ima više reprezentativaca naše zemlje, koji na najbolji način doprinose i afirmaciji grada Zrenjanina. 
Takmičari kluba učesnici su paraolimpijskih igara i osvajači medalja na državnim, evropskim i svetskim šampionatima. Pored sportskog aspekta delovanja, ovaj klub organizator je i nosilac niza značajnih sportskih i humanitarnih manifestacija u našem gradu. Tu plemenitu misiju obavlja s ciljem podstreka, obučavanja i inkluzije osoba s invaliditetom na teritoriji grada Zrenjanina.
Priznanje dobijaju povodom osvajanja tri medalje njihovih takmičara na Evropskom prvenstvu u Sloveniji i za sveukupnu afirmaciju sportista i osoba s invaliditetom.
Nagradu su primili članovi kluba Nenad Krbavac i Mitar Đokić.
 
 
Mešoviti hor Pevačkog društva "Prepodobni Rafailo Banatski" 
Pevačko društvo "Prepodobni Rafailo Banatski" osnovano je 1991. godine u Zrenjaninu, kao muški hor koji je beležio uspešne nastupe u zemlji i inostranstvu. Na međunarodnim takmičenjima horova osvojio je drugu nagradu i srebrnu medelju u Prevezi (Grčka) i drugo mesto na festivalu pravoslavne muzike u Hajnovki (Poljska). 
Pevačko društvo proširuje delovanje osnivanjem Dečjeg hora, a 2011. i Ženskog hora, kojima od samog osnivanja diriguje mr Senka Milisavljević. Pod njenom upravom nastupa i mešoviti hor, koji ove godine beleži najveći uspeh u dosadašnjem postojanju osvajanjem prve nagrade u kategoriji mešovitih horova na tradicionalnoj manifestaciji “Mokranjčevi dani” u Negotinu. Zrenjaninski hor proglašen je za najsupešniji i najkvalitetniji u jakoj konkurenciji domaćih i inostranih horova, a svojim nastupom značajno je doprineo i afirmaciji našeg grada u oblasti kulturnog i umetničkog stvaralaštva u širim okvirima.
Priznanje dobijaju povodom osvajanja najvišeg priznanja na “Mokranjčevim danima”, dugogodišnjeg doprinosa afirmaciji grada Zrenjanina i nastavka negovanja bogate horske tradicije grada.
Nagradu su primili sveštenik Srpske pravoslavne crkve Radivoj Nađalin i dirigent hora, mr Senka Milisavljević.
 
 
U ime nagrađenih zahvalio se dr Milorad Rančić, istakavši da je grad Zrenjanin uvek imao vrednih, marljivih i uspešnih ljudi, pojedinaca i kolektiva koji zaslužuju da budu izdvojeni. 
“Verujem da ni sada nije bilo lako odabrati i nagraditi najuspešnije. Mi stariji, koji pamtimo vreme kada je naš grad bio jak privredni centar, u koji su mladi dolazili da se školuju i ostanu u njemu, pamtimo naše zlatne olimpijce i meni je izuzetno drago što se u gradu Zrenjaninu danas ponovo čine  veliki napori da se stvori ambijent i stvore uslovi da mladi ljudi steknu znanja, da mogu da se bave naukom, sportom, kulturom, ali pre svega da se privreda obnovi, da se stvore nove fabrike, dođu nove tehnologije, novi investitori. Da se mladi obrazovani ljudi zaposle u svom gradu, da u njemu ostvare svoje životne želje. Biografije današnjih nagrađenih pojedinaca i kolektiva potvrđuju da smo na dobrom putu. Neka ovo bude poruka svima, pre svega mladima, da će uporan rad, stvaralaštvo i rezultati sigurno biti prepoznati”, kazao je Rančić.     
 
 
Svečanost je završena kako i dolikuje - nastupom nagrađenog mešovitog hora "Prepodobni Rafailo Banatski".