Održana 21. sednica Gradskog veća - usvojen Predlog odluke o budžetu

Sednica Gradskog veća, 21. po redu, zbog obimnog dnevnog reda održana je danas u Baroknoj sali Gradske kuće, a predsedavao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
Jedna od najzanačajnijih tačaka svakako je bila usvajanje Predloga odluke o budžetu grada za 2018. godinu.
 
 
 
Članovi veća usvojili su takođe, između ostalih, i predloge odluka koje se tiču programa poslovanja i finansijskih planova javnih preduzeća i ustanova kulture.
 
Gradonačelnik Janjić je po završetku sednice izjavio novinarima da budžet za 2018. godinu iznosi 4,2 milijarde dinara i veći je u odnosu na planirani budžet na početku 2017. Godine, ali neznatno veći u odnosu na rebalansiran budžet ove godine i uvećan za oko 6 procenata.
 
 
 
 
- Budžet za 2017. godinu smo, očigledno je, dobro isplanirali. Imali smo samo jedan rebalans prošlog leta koji je “išao na više” tako da smo se tim pravilima rukovodili i sada pri izradi budžeta za narednu godinu. On je veoma realan, možda za neke restriktivan, ali to je ono što očekujemo od punjenja budžeta sa nekim malim uvećanjima. Siguran sam da će i on biti dobro isplaniran- kazao je gradonačelnik.
 
 
 
 
Napomenuo je i da se mnogo sredstava izdvaja za funkcionisanje, pre svega, osnovnog i srednjeg obrazovanja, kao i Predškolske ustanove.
- Samo za osnovno i srednje obrazovanje izdvajamo 450 miliona, dok za Predškolsku ustanovu 350 miliona dinara, što je preko dvadeset procenata predviđenog budžeta. Mislimo da to nije malo, a značajna sredstva izdvajamo i za funkcionisanje ustanova kulture u našem gradu, i na to smo veoma ponosni. Znamo da takva izdvajnja za kulturu nisu u drugim sredinama, tako da očekujemo i dobre predstave, dobre izložbe, ali i dobre programe u Narodnoj biblioteci, Istorijskom arhivu, Kulturnom centru, a menadžmentu tih ustanova čestitam što uspevaju da realizuju značajne projekte - objasnio je on.
 
 
 
 
Govoreći još o Predlogu odluke o budžetu, gradonačelnik Janjić je rekao da nije zaboravljen ni socijalni deo.
- Značajna sredstva izdvajamo i za naš Centar za socijalni rad, za različite programe socijalne zaštite naših sugrađana, kako starih, tako i mlađih. Ima mnogo projekata populacione politike predviđenih ovim budžetom, a nisu zaboravljena ni funkcionisanja sportskih ustanova. Mnogo smo uradili na rekonstrukciji sportskih objekata, ovih dana, konačno završavamo sistem grejanja i hlađenja u našoj Kristalnoj dvorani, što će sigurno povećati kvalitet i za treniranje i takmičenje - rekao je još naglasivši da su predviđena i sredstva za funkcionisanje sportskih klubova u našem gradu.
 
 
 
 
Gradonačelnik je ocenio da će značajna sredstva biti opredeljena i za razvojni deo jer je namera da se mnogo infrastrukturnih radova realizuje tokom naredne godine.
- Hoćemo da asfaltiramo, da radimo kanalizaciju i mnogo komunalnog opremanja u našem gradu, a narvno, u tome očekujemo i pomoć Republike i Pokrajine kako bismo zajedničkim snagama dosta toga uradili - kazao je gradonačelnik Čedomir Janjić.      .