Prijem za predstavnike gradskih udruženja osoba s invaliditetom

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u Gradskoj kući priređen je tradicionalni prijem za predstavnike udruženja koja okupljaju takve osobe. Domaćini prijema bili su zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, načelnica Srednjebanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević i pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura
 
Kao i ranijih godina, susret je bio prilika za druženje, ali i za razgovor o problemima koji su prisutni u svakodnevnom životu osoba s invaliditetom, a koji su specifični za svakog od njih, s obzirom da su u pitanju i slepe i slabovide osobe, gluvi i nagluvi, paraplegičari, mentalno nedovoljno razvijena lica, ratni vojni ili civilni invalidi različitih kategorija. 
 
 
 
Pozdravljajući ih, zamenik gradonačelnika Zrenjanina istakao je da lokalna samouprava izdvaja značajna budžetska sredstva za rad udruženja i njihove programske aktivnosti, ali da su potrebe uvek veće i da su ovakvi susreti prilika da se razgovara o planovima i mogućnostima da se određeni problemi lakše prevaziđu. Dodao je da se o problemima osoba s invaliditetom mora razgovarati svakog dana, ne samo povodom 3. decembra.
“Mi smo u 2017. godini finansirali 13 projekata udruženja osoba s invaliditetom, u ukupnom iznosu od 2.700.000 dinara, a takođe smo i sa 2.100.000 dinara pomogli njihove različite aktivnosti i sportska dešavanja. Finansiramo i najmlađu populaciju među osobama s invaliditetom, za te potrebe izdvojili smo 5.000.000 dinara. Ta sredstva usmerena su za školovanje nekoliko takvih osoba van Zrenjanina, za užinu dece u osnovnim i srednjim školama, za taksi prevoz četvoro takve dece koja dolaze u grad iz naseljenih mesta, zbog udaljenosti autobuskog stajališta, kao i za lične pratioce slepih lica”, kazao je Santovac i ukazao i na problem pristupačnosti u gradskim objektima.
 
 
 
”U svim objektima koji se sada grade pokušavamo da uslovimo investitore da ti objekti imaju i pristupačnost za sve naše sugrađane, ali, nažalost, mnogo je nasleđenih stvari od ranije koje je potrebno ispraviti. Jedna od takvih bila je  i izgradnja pristupne rampe do Dispanzera za žene. Čuli smo danas šta udruženja planiraju u narednoj godini i prilikom formiranja budžeta pokušaćemo da pronađemo mesto za njihove potrebe, jer Grad ima tu obavezu da pomogne osobama s invaliditetom”, naglasio je zamenik gradonačelnika. 
 
Predstavnici udruženja osoba s invaliditetom ocenili su saradnju s lokalnom samoupravom kao korektnu i uzajamno dobru, istaknuti su pomaci u ostvarivanju pristupačnosti i uključivanju osoba s invaliditetom u društvene aktivnosti, ali su pomenuti i različiti problemi s kojima se susreću u svakodnevnom životu. Ti problemi uglavnom se tiču  administrativnih procedura za ostvarivanje socijalnih i drugih prava, pristupačnosti javnim objektima i ustanovama, javnog prevoza, korišćenja prostora za funkcionisanje pojedinih udruženja i okupljanja njihovih članova. 
 
 
 
Snežana Nikolič, predstavnica Udruženja paraplegičara Banata, pozvala je sve naše sugrađanke s invaliditetom, ali i one teško pokretne, da se odazovu na preventivne zdravstvene preglede u Dispanzeru za žene, koji je, izgradnjom pristupne rampe i rekonstrukcijom enterijera, pre tri godine postao u potpunosti pristupačan za sve žene. 
“Pozivam sve žene s invaliditetom da dođu i ostvare svoje pravo na preventivu i zaštitu reproduktivnog zdravlja, da se jave na SOS telefon Zrenjaninskog edukativnog centra 581-350, ja ću im zakazati pregled, i one imaju tu mogućnost kada jednom dođu, u jednom danu, da na jednom mestu besplatno obave sve potrebne preglede”
 
Ona je naznačila da je pogađa kada osobe poput nje nazivaju “osobe s posebnim potrebama”.
“Naše potrebe nisu posebne, već potpuno iste ili slične kao i drugih ljudi. Ja imam potrebu da odem autobusom u centar grada, da uđem u apoteku, kupim lek, odem kod lekara ili zakažem pregled, odem s prijateljicom na kafu ili uđem u toalet, a ja to ne mogu. Mi zavisimo od dobre volje i slobodnog vremena ljudi koji treba da nam pomognu”, navela je Snežana Nikolič.