Radišić: predstoje nam značajni ekološki projekti

Gradu Zrenjaninu predstoji realizacija nekoliko ekoloških projekata, među kojima su sigurno najznačajniji revitalizacija Begeja i izgradnja centralnog gradskog prečistača za otpadne vode, rekao je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić prilikom jučerašnje proslave 30. godišnjice postojanja Ekološkog pokreta “Panonska zora”.
 
 
Radišić je prisutnima u Multimedijalnoj sali Gradske kuće najavio početak realizacije projekta prekogranične saradnje Srbije i Rumunije na revitalizaciji kanala Begej i njegovom osposobljavanju za plovidbu.  
“Jedan od najvećih ekoloških problema grada je upravo zagađenje kanala Begej. Završili smo Studiju opravdanosti projekta, čiju je izradu finansirala Evropska unija, a Skupština grada donela je odluku da ovaj projekat treba što pre realizovati, i to u vidu javno-privatnog partnerstva”, kazao je Radišić i dodao da se realizacijom ovog dela projekta omogućava naredna faza - revitalizacija Begeja, čišćenje i izmuljavanje kanala. 
 
 
“Odobren je projekat vredan 6 miliona evra, podržan od strane EU, koji obuhvata prvu fazu uspostavljanja plovnosti kanala. Obuhvaćeno je više infarstrukturnih radova - rekonstrukcija četiri prevodnice, po dve na našoj i rumunskoj strani, izgradnja biciklističke staze na bedemu Begeja kojom će se spojiti Zrenjanin i Temišvar i pristana u centru Zrenjanina. Važna komponenta projekta je i projektno-tehnička dokumentacija koja je neophodna za drugu fazu, a to je izmuljavanje i čišćenje kanala i određivanja parametara mulja i tehnologije koju je potrebno primeniti”, objasnio je Radišić i zaključio da će se ovim aktivnostima, kao i izgradnjom centralnog prečistača otpadnih voda na potezu Aleksandrovačkog kanala, steći uslovi za promenu statusa Bejeja iz kanala u reku, koja protiče kroz centar Zrenjanina.   
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina prisustvovao je obeležavanju jubileja EP “Panonska zora” i u svojstvu predsednika Saveta MZ “Dositej Obradović”, na čijoj teritoriji je sedište pokreta i gde su najaktivniji u svom delovanju. Radišić je pohvalio rad “Panonske zore” i čestitao rukovodstvu i članovima jubilej kojim se retko koje gradsko udruženje može pohvaliti.  
“Uvek se ističe ta saradnja javnog sektora i udruženja građana, a danas imamo tu čast da proslavljamo trideset godina od osnivanja jednog ekološkog pokreta i u prilici smo da se podsetimo brojnih njihovih ekoloških aktivnosti, i na teritroriji mesne zajednice i na nivou grada. Kao neke poslednje aktivnosti, izdvojio bih realizaciju projekta izgradnje biciklističke staze obalom Begeja, koji je grad podržao, a finansirala kompanija NIS. Grad je ove jeseni sproveo i značajnu akciju sadnje drveća u mesnim zajednicama i tom prilikom zasađeno je 674 sadnica. Grad je finansirao sadnju, a pokret “Panonska zora” realizovao je aktivnosti na teritoriji MZ “Dositej Obradović”, naveo je Duško Radišić na jučerašnjem skupu.