Svečano dodeljene Svetosavske stipendije za školsku 2017/18. godinu

U Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu svečano su danas dodeljene Svetosavske stipendije za školsku 2017/18 godinu, koje je ovoga puta zaslužilo 5 studenata i 18 učenika srednjih škola sa teritorije Grada Zrenjanina  i, po prvi put, opštine Žitište. Stipendije je uručio predsednik Organizacije "Svetosavlje" Dragan Vidaković, a svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i članovi Upravnog odbora "Svetosavlja". 
 
 
 
Dodelu stipendija "Svetosavlje" organizuje sedmi put i do sada je, zaključno s ovogodišnjim stipendistima, za tu namenu izdvojeno 7.880.000 dinara i stipendirano ukupno 103 učenika i 47 studenata. Iznos stipendija za tekuću školsku godinu je 30.000 dinara za učenike i 80.000 za studente na godišnjem nivou, a isplaćuju se u deset mesečnih rata.
 
Predsednik "Svetosavlja" Dragan Vidaković istakao je da za ove stipendije mogu konkurisati odlični učenici i studenti, koji dolaze iz porodica sa troje i više dece i slabijeg su materijalnog stanja. 
“Dva su problema nas u “Svetosavlju” motivisala da pokrenemo Svetosavski fond. Jedan je upravo problem nataliteta, koji odavno prepoznajemo kao jedan od najvećih problema našeg društva i našeg naroda, koji ozbiljno preti našem narodu. S druge strane je problem koji je i globalnih razmera, sve većeg raslojavanja u društvu i podele na one koji imaju i koji nemaju. Iz ta dva velika razloga “Svetosavlje”  je 2011. godine oformilo fond, s ciljem da pomogne deci iz višedetnih porodica, koja su slabijih materijalnih mogućnosti, pre svega, u njihovom školovanju, ali i da promoviše neke tradicionalne vrednosti našeg društva”, naglasio je Vidaković. 
 
 
 
Dobitnicima stipendija čestitke je uputio i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, uz konstataciju da su ovo najlepši povodi za okupljanje u Gradskoj kući i sigurno među najlepšim aktivnostima koje obavlja kao gradonačelnik.
“Kada se dodeljuju stipendije učenicima i studentima, znači da su ovde najbolji među najboljima, oni kojima mogu da se ponose i njihovi roditelji i nastavnici, ali sigurno i Grad Zrenjanin. Drago mi je što u našem gradu postoje uspešni ljudi, udruženi oko organizacije poput "Svetosavlja", koji izdvajaju sredstva za stipendiranje učenika i studenata koji postižu dobre rezultate. To je sigurno dobar pravac, kojim treba da krenu i drugi naši uspešni sugrađani, da omogućimo našoj deci da završe škole i fakultete, a kasnije da ovde nađu dobar posao i da se ostvare i profesionalno i porodično”.
 
 
 
Gradonačelnik je podsetio da i grad, kroz različite programe, izdvaja značajna sredstva za stipendiranje i pomoć učenicima i studentima, ali i da želi da im stvori što bolji ambijent za školovanje i rad. 
“Želja nam je da budemo i veliki obrazovni centar, da sadašnji broj od oko 2.000 studenata povećamo na pet hiljada, kao i da im obezbedimo uslove za zapošljavanje i da među njima bude i onih koji će voditi grad u budućnosti, i možda biti direktori postojećih ili nekih novih preduzeća”, poručio je Janjić stipendistima “Svetosavlja”.
 
 
 
U ime stipendista zahvalila se Doroteja Ćirić, studentkinja beogradske Muzičke akademije, na odseku klavira, i istakla da joj je drago što je danas u društvu tako talentovanih mladih ljudi.
“Drago mi je i što su ovde ljudi koji mogu i znaju da prepoznaju prave vrednosti, ono najvrednije u ovom društvu i one u koje vredi ulagati. Svi mi imamo neki san, koji pokušavamo da ostvarimo i realizujemo, ali smo svesni da nam je za to potrebna i neka finansijska mogućnost. Zato želim da se zahvalim Organizaciji “Svetosavlje” na tome što prepoznaje i neguje prave vrednosti”, kazala je talentovana Doroteja Ćirić.  
 
Studenti, dobitnici Svetosavske stipendije 2017/18:
1. Ćirić Doroteja, Muzička akademija 
2. Ludoški Snežana, Ekonomski fakultet
3. Simić Verica, Medicinski fakultet
4. Popovac Maja, Biološki fakultet
5. Tubić Zorana, TF “MIhajlo Pupin” 
 
Učenici, dobitnici Svetosavske stipendije 2017/18: 
1. Uzelac Sofija, Zrenjaninska gimnazija
2. Čonti Sunčica, Zrenjaninska gimnazija
3. Đukanović Mina, Zrenjaninska gimnazija
4. Nenin Nikola, Zrenjaninska gimnazija
5. Savić Anastasija, Zrenjaninska gimnazija
6. Rapaić Aleksandra, Medicinska škola Zrenjanin
7. Radovanović Sofija, Zrenjaninska gimnazija
8. Mesaroš Eleonora, Zrenjaninska gimnazija
9. Ludoški Branislav, Poljoprivredna škola Zrenjanin
10.Popovac Dušan, EGŠ “Nikola Tesla” Zrenjanin
11.Svjetlica Una, Srednja škola “Đura Jakšić” Srpska Crnja
12.Svjetlica Stefan, Srednja škola “Đura Jakšić” Srpska Crnja
13.Bucu Kristina, ETŠ “Jovan Trajković” Zrenjanin
14.Bucu Katarina, ETŠ “Jovan Trajković” Zrenjanin
15.Šormaz Nikola, Gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj” Novi Sad
16.Uzelac Tijana, Zrenjaninska gimnazija
17.Zubac Mirjana, ETŠ “Jovan Trajković” Zrenjanin
18.Dunai Magdalena, Zrenjaninska gimnazija